EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (352.)

Közzétéve: 2022.05.22.

esélykupon„Esély-kupon” biztosíthatja most a válságálló mindennapokat!

Annak ellenére, hogy a magyar kormány továbbra is előszeretettel támaszkodik a „minden nagyon szép, minden nagyon jó” sikerpropagandájára, az újonnan felálló Orbán-kabinet szerkezeti változásai és új vezéralakjainak egyes félmondatai azonban világossá teszik: a Fidesz is pontosan tisztában van vele, hogy szűk esztendők jönnek, amelyeket plakátokkal és jól hangzó mondatokkal nem lehet majd elfedni. A kormányfő – az egyébként ebben a formájában tudhatóan fenntarthatatlan – rezsicsökkentés végét is már be-belengeti megszólalásaiban, keresve persze hozzá a bűnbakot és felelőst, akire mutogatni tud majd; természetesen a legkézenfekvőbb módon ismét az Európai Unióban találta meg ennek megoldását. Az egyre szűkülő gazdaságnak, az elszabaduló áraknak, a megélhetési költségek drasztikus emelkedésének valójában számos oka van: a nemzetközi válságok mellett Magyarországon például a kormány felelőtlen választási költekezése és gazdaságpolitikája. Matolcsy György – akit Orbán Viktor korábban nemes egyszerűséggel a „jobbkezének” nevezett – kendőzetlen őszinteséggel ki is jelentette: megbomlott a költségvetés egyensúlya, az államadósság szintje fenntarthatatlan, a folyó fizetési mérleg emelkedő hiányt mutat és ha nem teszik meg a szükséges és fájdalmas lépéseket, akkor „az ország elveszítheti a következő éveket” és veszélybe kerül az előző évtized felzárkózása is.
Magyar hazafiként és szociáldemokrataként számomra ebben a válságos időszakban is az emberek megélhetése és életminősége számít elsősorban. Mindent ehhez és csak ezután lehet igazítani. A szakértők egyetértenek abban – és erre még a magyar miniszterelnök is hivatkozott legutóbbi állami rádióinterjújában -, hogy súlyos élelmiszerválsággal és inflációs válsággal nézünk szembe a következő időszakban. Valóban, a covid-járvány miatt begyűrűzött gazdasági mélyrepülés után most az orosz agresszió miatt nullázódott le például kulcsfontosságú mezőgazdasági termékek, köztük a búza, a kukorica, a gabona, a só és a hús ukrán exportja. A francia elnök, Emmanuel Macron egy nemrégi interjújában jelezte: az országban már régóta működő energiautalvány rendszeréhez hasonlóan megvizsgálják egy élelmiszerjegy-rendszer bevezethetőségének szükségességét is, hogy segítsék azokat az alacsony és közepes jövedelmű családokat, akiknek az egyre durvább élelmiszerár-növekedés megélhetési nehézségeket okoz. Annak ellenére, hogy a jegyrendszer a második világháború termékhiányos időszakát idézi és ez sokakban rossz szájízt teremt, be kell ismerni: egy működő rendszer magyarországi bevezetésére igenis nagy szükség van. Ráadásul az egykori jegyrendszer újraértelmezésére most is vannak nemzetközi példák: az Egyesült Államokban, New Yorkban például nehéz szociális helyzetben lévő tizennyolc év alattiak kaphatnak előre feltöltött elektronikus kártyát, amelyen élelmiszert vehetnek; de például gyorsétteremben azt már nem tudják felhasználni. Románia vezetett be nemrég hasonlót az infláció hatásának csökkentésére: a nagyrészt uniós forrásból finanszírozott programban közel hárommillió, alacsony jövedelmű román állampolgárnak biztosítanak minden második hónapban egy nagyságrendileg húszezer forint értékű utalványt, amellyel alapélelmiszereket tudnak vásárolni maguknak. Érdekesség, hogy még a Fidesz-kormánnyal különösen bensőséges viszonyt ápoló Kelemen Hunor (RMDSZ) is úgy fogalmazott ezzel kapcsolatban: „a gazdasági válság mélyülni fog a következő hónapokban, ezért az államnak kötelessége beavatkozni és védelmet nyújtani a kis keresetűeknek.”
Világos és egyértelmű, hogy a közeljövőben várható világgazdasági hatások és a magyar kormány egyes intézkedései, illetve épp az intézkedéseinek hiánya súlyos megélhetési válságot okozhat a magyar családok körében. Mindez azt jelenti, hogy a jövedelmi szegénységben élők aránya tovább fog nőni, a jövedelmi egyenlőtlenségek tovább fognak erősödni, a társadalmi polarizáltság még erősebb lesz, de ami a legfontosabb, hogy akár százezrek számára is napi problémává válik az alapvető étkezés biztosítása. Éppen ezért első és legfontosabb dolog a jövedelmek emelése: a bérek, a nyugdíjak és a támogatások értékállóságának biztosítása. Ebben a rendkívüli helyzetben pedig rendkívüli lépések kellenek. Ezért javasoljuk egy utalvány, az „Esély-kupon élelmiszer támogatás” bevezetését Magyarországon, amelyet a legsérülékenyebb társadalmi csoportok használhatnak alapvető élelmiszerek megvásárlására. A havi húszezer forintos kupont javaslatunk szerint a legalább két gyermeket nevelő családok, az egyszülős családok, az alacsony nyugdíjat kapó nyugdíjasok, a súlyos fogyatékossággal élők, a szociális segélyből élő munkanélküliek, a hajléktalanok, illetve a szociális ösztöndíjban részesülő felsőfokú tanulmányokat végzők igényelhetnék. Ez biztosíthatja számukra a válságálló mindennapokat. Ráadásul a forrását is megtaláltuk: több olyan uniós keret van, amely most ugyan a kormány bűnei miatt be vannak fagyasztva, de megfelelő kompromisszum esetén elérhetővé válnak és felhasználhatóak erre a célra. Ha a kormány csatlakozik például az Európai Ügyészséghez és ezzel is megfelelő garanciákat ad az Unió számára, akkor megnyílnak, lehívhatóvá válnak ezek az európai támogatások. Ha az új kormány valóban békét és biztonságot akar nyújtani a magyar embereknek, akkor garantálnia kell a tisztességes megélhetés biztonságát. A baloldal javaslata erről szól.
A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Háromszázötvenkettedik alkalommal kongatom a harangokat és teszem, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert esélyt kell adni az újjászületésnek és a közös hazának.

Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2022. május 22.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István