EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (353.)

Közzétéve: 2022.05.29.

takácspéterVajon tényleg új korszak kezdődik az egészségügy politikai irányításában?

Az egészséghez való egyenlő hozzáférés esélye minden magyarnak jár! Az ötödik Orbán-kormányban több minisztérium is deklaráltan a pénzzel foglalkozik, viszont egynek sem kiemelt feladata az ember, a humánpolitika – ez jól mutatja, hogy mi jelent valódi prioritást a Fidesznek. Míg nekünk, baloldali, szociáldemokratáknak az ember szerepel első helyen, az illiberális hatalomnak a pénz. Annak ellenére, hogy az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagjaként magam is határozottan követeltem a választási kampányban, hogy legyen önálló egészségügyi minisztérium a következő kabinetben, mégsem tartom ördögtől valónak, hogy a belügyi tárca alá tartozik most az ágazat politikai irányítása. Nem feltétlenül a struktúra a fontos, a szándék, a számonkérhetőség és az eredményesség a fontos.
Éppen ezért küldtem a mai napon egy hosszabb levelet Takács Péternek, aki a belügyi tárca új államtitkáraként felel az egészségügy politikai irányításáért. Jeleztem, hogy bár ellenzéki politikusként határozottan kritikus és elégedetlen vagyok a jelenlegi kormány politikájával, de kellő és kötelező nyitottsággal állok egyelőre a kinevezéséhez. Bízom ugyanis abban, hogy a korábbi lekezelő kormányzati rutinokat és szégyenletes gyakorlatokat meghaladva az új államtitkár hamar bizonyítani fogja, hogy valóban a kiemelt kormányzati figyelemre szoruló egészségügyi ágazat elhivatott képviselője és irányítója akar lenni. Az elődei sajnos ennek ellenkezőjéről tettek tanúbizonyságot az elmúlt években: az ország egészségügye szempontjából kiemelt fontosságú szakpolitikai javaslatokat érdemi párbeszéd vagy vita nélkül söpörtek le az asztalról, közérdekű adatokat titkoltak el és tartottak vissza törvénytelenül, megfontolt szándékkal félrevezették a közvéleményt az uniós járványkezeléssel kapcsolatban és tudatosan vagy tudatlanul, de asszisztáltak sötét hátterű és egyértelműen korrupciógyanús kormányzati egészségügyi beszerzések végrehajtásához. Mindannyiunk érdeke, hogy az egészségügynek hatékony és az ágazati dolgozók, valamint az emberek érdekeit egyaránt szem előtt tartó, azt a kormányban eredményesen képviselni tudó vezetése legyen. Hamar kiderül, hogy Takács államtitkár és Pintér miniszter ebben mire jutnak.
A kormány új illetékesének küldött levelemben 5 pontban foglaltam össze azokat az ügyeket és kérdéseket, amelyekre az előző minisztériumi vezetés pökhendien nem volt hajlandó érdemben válaszolni, vagy törvénytelenül egyszerűen eltitkolta a kért adatokat. Takács Péter államtitkárt arra kértem a levelemben, hogy az egészségügyi kormányzat súlyosan megtépázott hitelességének és tisztességének minimális helyreállítása érdekében adjon mielőbb megfelelő tájékoztatást ezekben az égető kérdésekben. Emlékeztettem, hogy az elmúlt időszakban több alkalommal is megtagadta a kormány a stratégiai egészségügyi programok, így például a Nemzeti Rákellenes Program megismerését. Ez gyalázatos és súlyos hátrányt jelent például akkor, amikor a daganatos betegségekkel összefüggő magyar célok uniós támogatásának növeléséért harcolok Brüsszelben. De ugyanígy tartozik az egészségügyi kormányzat az uniós vakcinabeszerzés körülményeinek részleteivel, amelyeket törvénytelenül tartanak vissza; emiatt még a NAIH vizsgálata is elmarasztalta az azóta felszámolt emberi erőforrások minisztériumát. Harmadik ügyként jeleztem az új államtitkárnak, hogy a mai napig nem nyilvánosak teljes egészében a covid-betegek oltási adatai, ezeket a kormányzati intézmények rendre titkolják, pedig jelentős tartalommal bírnak mind a nyilvánosság, mind a szakma számára. Ugyanígy levelemben kértem az államtitkár tájékoztatását arról: egyetért-e azzal, hogy az épülő Nemzeti Oltóanyaggyárban egyelőre csak kínai- és orosz vakcinákat gyártanak majd, illetve szándékában áll-e az erről szóló előzetes megállapodásokat megismertetni a nyilvánossággal. Végezetül arra hívtam fel az új kormányzati döntéshozó figyelmét, hogy a járványidőszakban számtalan olyan állami eszközbeszerzés történt, ami súlyos korrupciógyanút vet fel és amelyek érdemi felülvizsgálata még mindig várat magára. Példaként hoztam fel levelemben azt a 3,1 milliárdos állami gyorsteszt-beszerzést, amelyet egy korábbi fideszes politikus frissen alapított cége nyert el, s amely vállalkozást nem sokkal később egy borsodi faluban élő huszonéves fiatalnak adtak el. Felhívtam Takács Péter figyelmét arra, hogy ezeknek az ügyeknek és kérdéseknek a tisztázása – bár az új kormányzati struktúrában sem feltétlenül biztos, hogy hozzá tartoznak, de – a hiteles és tisztességes kormányzati munkához elengedhetetlen. Ha tiszta lappal akar indulni, akkor tiszta helyzetre van szükség. Bízom benne, hogy az új államtitkár bizonyítani fogja: véget ért a közérdekű tájékoztatás tudatos akadályozásának időszaka az egészségügyi kormányzatnál.
A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Háromszázötvenharmadik alkalommal kongatom a harangokat és teszem, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert esélyt kell adni az újjászületésnek és a közös hazának.

Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2022. május 29.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István