EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (369.)

Közzétéve: 2022.08.21.

utolskorUniós források: látni akarjuk a kormány levelezését Brüsszellel!

Utolsó körhöz érkezett az orbáni zsugázás, holnap éjfélkor ugyanis lejár az egyhónapos határidő a jogállami feltételrendszer keretében kelt legutóbbi brüsszeli levél megválaszolására. Ez az utolsó kérdezz-felelek, nincs tovább magyarázkodás és egyezkedés. Ha a Fidesz-kormány nem tudja most sem meggyőzni az Európai Bizottságot arról, hogy megfelelő jogállami garanciákat képes adni, akkor bizony most már konkrét pénzügyi szankciók következnek. Ez pedig valós és húsbavágó forrásvesztéssel járhat, ami kizárólag és egyértelműen a Fidesz-kormány felelőssége. Ha egyetlen eurócenttel is kevesebbet kap Magyarország az Orbán-rendszer bűnös tevékenysége miatt, mint amennyi járna, azért csak és kizárólag a NER felépítői, működtetői és haszonélvezői tehetők majd felelőssé. Így vagy úgy.
A régóta húzódó folyamat végére az Európai Bizottság április végén kezdte el feltenni a pontot, amikor írásban tájékoztatta a magyar kormányt az uniós költségvetést a jogállami visszaélésektől megvédeni hivatott mechanizmus elindításáról. Az első levélváltást követően az EU már nem csupán azt tette egyértelművé, hogy súlyos probléma van a magyar közbeszerzési rendszert jellemző rendszerszintű hiányosságokkal, az átfogó korrupcióellenes keret hiányával vagy a nyomozóhatóságok függetlenségének – fogalmazzunk finoman – korlátozottságával, de azt is feketén-fehéren megírta a Fidesz-kormánynak: konkrétan mely uniós források lesznek azok, amelyekre keresztet vethet a magyar kabinet, ha érdemben nem változtat a működésén. Az Orbán-kabinet a szokásos EU-ellenes propagandán túl érdemben sokat nem tett: a nagy előrelépésként bejelentett kormányzati vállalások valójában vajmi kevesek egy érdemi kompromisszumhoz. Az egyszereplős közbeszerzések arányának jelentős csökkentése régóta elengedhetetlen lépés (teszem hozzá, ezzel maguk ismerték el, hogy eddig szinte csak a haveri-rokoni körnek voltak kirakati módon kiírva a pályázatok), az igazságügyi tárca által belengetett „anti-korrupciós munkacsoport” létrehozása kapcsán viszont olyan hangos volt a nevetés Brüsszelben, hogy még a Holdról is hallatszott.
Tény, hogy a jelenlegi gazdasági és szociális helyzetben egyetlen egy elvesztett eurócent is komolyan hiányozni fog a magyar költségvetésből. A magyar kormány tehát egyetlen centet sem veszíthet el a saját, konok tolvajtempója miatt; ha mégis bármilyen forrásvesztést kell elszenvednie az országnak, azért kizárólag a fideszes gőg és a fideszes közpénzrablás tehető felelőssé. Nyilvánvaló, hogy ha valamilyen szankció éri majd hazánkat a kormány miatt, akkor a propaganda gépezet teljes erővel az Európai Uniót, a baloldalt, esetleg a nemváltoztató óvodásokat fogja majd bűnösként felmutatni. Előre szólunk: otromba hazugság-cunami következik. A Fidesz akkor jár el egyedül tisztességesen és hitelesen, ha nyilvánosságra hozza az Európai Bizottság által küldött leveleket, az abban szereplő pontos elvárásokat és kritériumokat, valamint a kormány részéről mindezekre megírt válaszokat. Most ugyanis a magyar emberek csak az egyezkedő-vitázó felek szűk nyilatkozataiból értesülhetnek bármiről is, holott épp az ő bőrükre megy a játék. Ami valójában már egyáltalán nem játék, nem egy olyan zsugaparti, ahol a magyar kormányfőnek úgyis mindig kijön a jó lapjárás. Ismételten arra kérem tehát a kormányt, hogy haladéktalanul tegye hozzáférhetővé az Európai Bizottsággal folytatott levelezését, kezdve például azzal a válaszlevéllel, amelyet remélhetőleg hétfő éjfélig elküldtek, vagy elküldenek Brüsszelnek. Derüljön ki, hogy a magyar kormány mit vállalt, mit nem vállalt, miben engedett és miben nem tágított a jogállamiság és az uniós források védelme kapcsán felmerült európai elvárások közül. Ha magabiztos az igazában és nincs semmi rejtegetni valója a Fidesznek, akkor ezt haladéktalanul megteszi. Ha nem így lesz, akkor egyetlen szavukat sem szabad majd elhinni, amit az uniós támogatások felfüggesztése vagy elvesztése kapcsán mondanak. Novák Katalin államfő azt mondta augusztus 20-i beszédében, hogy az Európai Unióval való „együttműködésünk előfeltétele, hogy ne zsaroljanak bennünket se a minket megillető pénzzel, se a magyarok által elutasított ideológiákkal”. Szerintem pedig az Unióvaló való együttműködésünk előfeltétele, hogy a Fidesz-kormány ne lopjon. Ilyen egyszerű. Szent István volt az, aki felismerte, hogy a magyarság sorsát a Nyugathoz kell kötni. Azok, akik most Európa ellen hergelnek, épp Magyarország fővédőszentje ellenében cselekednek.
A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Háromszázhatvankilencedik alkalommal kongatom a harangokat és teszem, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert esélyt kell adni az újjászületésnek és a közös hazának.

Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2022. augusztus 21.

 

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István