EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (379.)

Közzétéve: 2022.10.30.

vaselvélSegítse és ne akadályozza a kormány az európai munkahely-támogató javaslatokat!

„Minden fiókban” – mindössze ennyit volt képes válaszolni Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnöke legutóbbi rádiós kinyilatkoztatásában arra a kérdésre, hogy vannak-e kormányzati tervek a munkahelyvédelemre. Mindenki nyugodjon le tehát a fenébe, a NER a helyén van, tervek a fiókban, nix ugribugri. Bevallom, én nem vagyok nyugodt. Nagyon nem.
Azért sem, mert a Fidesz az elmúlt évtizedben bizonyította teljes érzéketlenségét az emberek valódi, húsbavágó problémáira, másfelől a Fidesz kormánya konkrétan össze-vissza beszél a kérdésben. Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter még szeptember elején azt ígérte, hogy rövid időn belül jön az új „Munkahelyvédelmi Akcióterv”, de Varga Mihály pénzügyminiszter nem sokra rá már úgy fogalmazott: egyelőre nincs szükség a munkahelyek megőrzését célzó különprogram indítására. Ráadásul Orbán Balázs, a Fidesz miniszterelnökének „politikai igazgatója” is megszólalt és az egyik EU-szkeptikus brit lappal tulajdonképpen azt közölte, hogy a kormány meg fogja vétózni a még tervezés alatt lévő újabb, közös uniós hitelfelvételt. Mindezt azzal indokolta, hogy a korábban hasonlóképp felvett – és történelmileg eddig példátlan – uniós hitelből Magyarország még nem kapta meg a részét; igaz, arról már nem bocsátkozott hosszabb fejtegetésekbe, hogy azért nem jutott még hozzá hazánk a helyreállítási alaphoz (ezt finanszírozza ugyanis az EU a tagállamok közös hitelfelvételével), mert a magyar kormány szétbombázta a jogállamiságot. Utóbbi kijelentésnek és a belengetett kormányzati hozzáállásnak azonban van egy súlyosabb következménye is, függetlenül attól, hogy nyilvánvalóan csak a szokásos, fideszes maffiatempóról és egy szimpla, üres politikai zsarolásról van megint szó. Abban az esetben ugyanis, ha az EU esetleges újabb közös hitelfelvételét a magyar kormány megakadályozza, akkor nem csak más tagállamokkal szúr ki – épp ezért üres blöff az egész, mert ezt nem fogják nekik hagyni -, de saját magát is lábon lövi. Nem kicsit, nagyon. Ebből az újabb, rendkívül jó feltételekkel bíró hitelből tudná ugyanis a Fidesz-kormány is megtámogatni a mostani megélhetési válságban megroppanó családokat és vállalkozásokat. Ebből a lehetséges új hitelfelvételből lehetne például megteremteni annak az újjáélesztett munkahely-támogatási alapnak a fedezetét, amelyre nemrég tettem uniós és hazai szinten is javaslatot. Az „Esély a megélhetésre – program” annak a korábbi, úgynevezett SURE-programnak a mintájára jöhetne létre, amelyet a covid-járvány alatt hívtunk életre és amelyből Magyarországnak is jutott 504 + 147 millió euró, vagyis közel 270milliárd forint. Hozzá kell tenni, hogy amikor annak idején ennek a keretnek a lehívására hívtam fel a kormány figyelmét, akkor a Fidesz lehülyézett, mondván a kormány gazdaságpolitikája stabil lábakon áll, nincs szükség semmilyen uniós segítségre. Végül a szőnyeg alatt bekúszva, csak lehívták azt a 270milliárdot és önfényező kormányzati propaganda mellett ebből finanszírozták például az akkor még létező KATA adóelengedését, illetve az egészségügyi dolgozók egyszeri, 500ezres jutalmát.
A napokban arra tettem javaslatot az Európai Bizottság illetékes biztosainak írásban és szóban a magyar kormánynak egy korábbi sajtótájékoztatómon, hogy a már hivatkozott SURE-program mintájára hozzunk létre egy új alapot és abból biztosítsunk elérhető forrásokat a tagállamoknak a megélhetéssel kapcsolatos esélyteremtésre, konkrétan munkahely-támogatásra, bérkiegészítésre, egyéb átmeneti juttatásokra. Én biztos, hogy EP-képviselőként és szociáldemokrata politikusként folytatom a lobbimunkámat az európai intézményeknél azért, hogy ez a kezdeményezés valamilyen formában célt érjen. Bűn lenne, ha a Fidesz-kormány nem tenne hasonlóképpen, sőt, ha inkább akadályozná és gáncsolná az ehhez vezető megoldásokat. Orbán Viktor néhány héttel ezelőtt azt nyilatkozta az állami rádióban, hogy akinek van állása, az tegyen meg mindent azért, hogy meg is tudja tartani, mert nehéz idők jönnek. Egy felelős kormányfőtől ilyen mondatok aligha hangozhatnának el, sokkal inkább azt kellett volna mondania: mindent elkövetek azért, hogy meg tudjuk védeni a magyar emberek munkahelyeit. Az is igaz, hogy Orbán azt is közölte már: nem kell arra figyelni, amit mond. Hát, így állunk az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb megélhetési válságának közepén.
A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Háromszázhetvenkilencedik alkalommal kongatom a harangokat és teszem, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert esélyt kell adni az újjászületésnek és a közös hazának.

Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
az Esély Közösség alapítója
2022. október 30.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István