EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (383.)

Közzétéve: 2022.11.27.

arcvesztOrbán nemcsak harcot, de arcot is veszít!

Az ember – különösen, ha politikus – örömmel és büszkén nyugtázza, ha igaza van, vagy legalábbis beigazolódik, amit másokhoz képest már jó előre jelzett. Nekem most egyáltalán nem öröm, hogy igazam lett és hiába figyelmeztettem hetekkel ezelőtt arra, hogy baj lesz. Napra pontosan két hete írtam akkori nyílt levelemben, hogy tudomásom van arról: minden kormányzati sikerpropagandával ellentétben az Európai Bizottság elégedetlen a magyar vállalásokkal, a felvizezett teljesítésekkel és ez akár érdemi pénzvesztéssel járhat. Sajnos, így lett.
A jelenlegi információk alapján az Európai Bizottság három nap múlva mutatja be a magyar kormány által az úgynevezett kondicionalitási mechanizmus keretében végrehajtott intézkedéseinek az értékelését és minden abba az irányba mutat, hogy bizonyos reformvállalásokkal, illetve azok teljesítésével elégedetlenek Brüsszelben. Emiatt pedig az Európai Bizottság várhatóan marad az eredeti és igen szigorú javaslatánál, vagyis három operatív programból összesen mintegy 7,5 millió euró, azaz több mint 3000 milliárd forint befagyasztását fogja javasolni. Valószínűsíthetően a Tanács nem fog szembe menni a Bizottság javaslatával, vagyis helyben fogja hagyni ezt a Fidesz-kormány elleni szankciót – különösen úgy, hogy ennek megerősítéséhez elég a minősített többség a Tanácsban, az pedig érezhetően megvan az Orbán-kormánnyal szemben. Csak egyetlen sokatmondó tény: a hagyományosan kompromisszumkereső és kompromisszumépítő Németország intézményi és tagállami körben is világossá tette, hogy osztja a Bizottság elégedetlenségét.
Egyetlen jó hír, hogy az Európai Bizottság várhatóan ugyanezen szerdai ülésén jóváhagyja a helyreállítási források elköltésére benyújtott magyar tervet; mintegy 560 nap után. Az, hogy ez a tárgyalás végre érdemi eredménnyel zárul, jelentős részben Navracsics Tibor érdeme. Ugyanakkor – hiába lesz majd melldöngető kormánypropaganda – az, hogy elfogadják a magyar helyreállítási programot, még messze nem jelent teljes sikert. Ez ugyanis csak azt jelenti, hogy van megállapodás még december 31. előtt, tehát a szabályok értelmében nem veszítjük el a pénz több mint kétharmadát automatikusan, de azt viszont még nem jelenti, hogy a papíron meglévő forrást kézhez is kapjuk. A Fidesz erről nem szívesen beszél, de a kormánynak negyedéves alapon, szigorúan meghatározott mérföldkövek teljesítése után lesz csak lehetősége egyáltalán lehívni ezeket a pénzeket, így például már az első negyedévben végre kell hajtania huszonhét különböző, többségében a magyar igazságügyi rendszer működését érintő, masszív reformot. Ha nem teszi, nincs utalás.
Orbán nemcsak harcot veszített tehát, de hamarosan az arcából is veszíthet. Nem kicsit. Az útszéli politikai zsarolásokhoz szokott Fidesz-elnök láthatóan azt gondolja, hogy az eddig egyébként sokszor valóban sikerrel alkalmazott revolver-politikája továbbra is működni fog, de egyre inkább az látszik, hogy most saját maga ellen fordul a fegyver. Brüsszel ugyanis kiismerte a pávatáncot. December első hetében ülésezik majd a pénzügyminiszterek tanácsa, formálisan itt hagyhatják majd jóvá a helyreállítási alapra vonatkozó megállapodást. Igen ám, de a miniszteri csúcs napirendjén ezzel egyidőben szerepelnek a magyar kormány által eddig harcosan – vagy épp csak blöffölt zsarolással – blokkolt uniós javaslatok, így a globális minimumadó és az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurót hitelcsomag elfogadása is. Sajátos pókerasztal lesz a pénzügyérek tárgyalóasztala: szinte bizonyos, hogy kész helyzet elé állítják majd a magyar felet; lehet tovább gengszterkedni, de ha ti nemet, akkor mi is azt mondhatunk. Persze, a globális minimumadó esetében van alternatív megvalósítási lehetőség a magyar kormány támogatása nélkül is, vagyis lesz mozgástér a pókerjátszmában, de a végkifejletet illetően elég magabiztosan állítható: ha Orbán akarja a helyreállítási pénzt, akkor nemcsak harcot, de arcot is kénytelen lesz veszíteni. Különösen úgy, hogy a hétéves költségvetési forrásokra szóló partnerségi megállapodás – amellyel rajtunk kívül 24 tagállam már rendelkezik – aláírása még szintén előttünk van. Orbán eddig rendre ügyesen sakkozott, de most hiába futottak jól a huszárjai, beszűkültek a lépési lehetőségek. A magyar családok érdeke és az európai közösség győzött, a Fidesz miniszterelnöke pedig veszített. És ehhez nincs hozzászokva.
A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Háromszáznyolcvanharmadik alkalommal kongatom a harangokat és teszem, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert esélyt kell adni az újjászületésnek és a közös hazának.

Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
az Esély Közösség alapítója
2022. november 27.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István