EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (385.)

Közzétéve: 2022.12.11.

áfacsökkViktor, csak hallgass saját magadra!

Nem egy alkalommal idéztem már Önöknek a Fidesz 2009-es EP-választási programjából, mivel abban még olyan Európa-párti, valódi polgári gondolatok vannak, amelyek gyökeresen szemben állnak a Fidesz jelenlegi szélsőjobboldali, Európa-ellenes politikájával. Persze, azt a programot még olyan fajsúlyos, gondolkodó konzervatív politikusok jegyzik, mint például Martonyi János. A mostani Fidesznek már írott programja sincs, nemhogy épkézláb gondolata. A közös hazánk hosszútávú érdekeit szolgáló gondolata legalábbis. Az egykor Európa-párti, liberális párt a sokadik kanyar után mára egy vállaltan bomlasztó, az európai közösséget – minden jel erre mutat – az orosz agresszor érdekei mentén akadályozó, szügyig korrupt szervezet lett, amely ráadásul bár nemzetinek mondja magát, a nemzet valódi egyesítése helyett erőszakosan, tudatosan és generációs sebeket ejtve szétszakította azt.
Olcsó lenne most is ezt a 2009-es EP-programot idézni az energiaválság és az oroszokhoz fűződő viszony kapcsán, pedig lenne mire emlékeztetni: a Fidesz utolsó írott programjában az orosz térnyerés ellen és a mindenkori, egységes európai fellépés mellett foglalnak állást. Ami tökéletesen szembe megy mindazzal, amit most csinálnak. De persze mondhatják, hogy ez politikai szöveg csupán, amit mindig az adott kornak megfelelően hangolnak át, a gazdaságpolitikát érintő szakmai hitvallás és a józan ész azonban mit sem változott a Fidesz vezetőinél. Mi az hogy, nagyon is?! A napokban került a kezembe Orbán Viktor pártelnök és Varga Mihály fideszes pártalelnök egyik javaslatcsomagja még 2008-ból, a gazdasági válság idejéről, amelyet a Fidesz még ellenzékből szemlélt. Azt kell, hogy mondjam: a mai Orbán Viktor jól tenné, ha csak saját magára hallgatna – legalábbis a 2008-as Viktorra – és az akkori elvárásait most hatalmi helyzetben meg is valósítaná. Olyan követeléseket és javaslatokat fogalmazott ugyanis akkor meg a Fidesz nevében az Orbán-Varga duó, amelyekért most az ellenzéket a jobboldali nyilvánosság dilettáns, zavarkeltő hazaárulónak kiált ki. Ezt tessék figyelni!
2008 júliusában, az egyre jobban elszabaduló energia- és üzemanyagárak miatt a Fidesz többpontos javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek. Orbán Viktor akkor azt mondta, hogy az alapvető élelmiszerek, a benzin és a távfűtés áfáján a magyar kormány extrabevételeket szerez, vagyis „a legkiszolgáltatottabb embereken nyerészkedik”. Érdekes tény, hogy ekkor még alig 300 forint volt a benzin és 20 százalékos volt a hivatkozott áfatartalom, amelynek öt százalékra csökkentését követelték; ehhez képest kormányon a Fidesz huszonhét százalékra emelte az áfát (ez a mai napig rekord az Unióban) és most, a fájdalmas megélhetési válság közepén sem hajlandó általánosan csökkenteni rajta. Mert, Orbán Viktort idézve: nyerészkedni akarnak a legkiszolgáltatottabbakon. Egészen megmosolyogtató – már ha lenne kedvünk nevetni -, hogy Orbán akkor még példaként hivatkozott az Európai Unió más tagállamaira, ahol hasonló áfacsökkentést vezettek be. Mind mondta, jól figyeljenek: „Az ilyenfajta védekezéshez erős gazdaságra és cselekvőképes kormányra van szükség, Magyarország ma egyikkel sem rendelkezik, a kormány csak kifogásokat keres. Pedig aki időt nyer, az életet nyer, azonnal cselekedni kell” – fogalmazott akkor a Fidesz elnöke.
Orbán és Varga akkor többek között azt javasolták, hogy az üzemanyagok jövedéki adóját azonnal mérsékelje a kormány az EU által minimálisan előírt mértékre; ezt a mostani Fidesz-kormány nem hajlandó megtenni (ebbe jelenleg beleszól a szintén a kormány miatt súlyosan elszállt euro-forint árfolyam is), inkább tovább szedik a rekordmagas benzinár rekordmagas adóját. Orbán és Varga akkor azt is javasolták, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentse a kormány öt százalékra; az akkori termékkosárban nem csak csirkefarhát, hanem különböző hús- és tejtermékek, de zöldségek és gyümölcsök is szerepeltek. A mostani Fidesz-kormány viszont nem hajlandó ezt megtenni, inkább tovább szedik a rekordmagas élelmiszerár rekordmagas adóját. Orbán és Varga még azt is hozzátette, hogy „egy dolgot tudunk, hogy az áfacsökkentés mérsékli az inflációt, tehát jó a nemzetgazdaságnak.”
Kérdés, hogy ha akkor tudták mi a jó a magyar nemzetgazdaságnak és az infláció elleni harcnak, akkor most miért nem tudják. Vagy ha most is tudják, miért nem teszik. Talán azért, mert – ismét Orbánt idézve – „nyerészkedni akarnak a legkiszolgáltatottabbakon”. Ideje őszintének lenni a magyar emberekkel és elismerni a válságkezelés téves lépéseit, hibáit és hiányosságait. A kormány olyan hitelességi deficittel küzd, amelyre régóta nem volt példa. Ilyen helyzetekben a kormányzópártok miniszterelnököt szoktak cserélni és új irányt szabni. Minél előbb, annál jobb.
A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Háromszáznyolcvanötödik alkalommal kongatom a harangokat és teszem, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert esélyt kell adni az újjászületésnek és a közös hazának.

Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
az Esély Közösség alapítója
2022. december 11.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István