EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (387.)

Közzétéve: 2023.01.01.

buekBoldog új népet! Legyen 2023 az Esély éve!

Nehezen gondolok vissza a magunk mögött hagyott esztendőre: számos olyan sorsfordító esemény történt nemcsak az én szűken vett személyes életemben, de a tágabban értelmezhető családomat, környezetemet, világomat érintően is, amiből már egy is elég lenne, mégis kijutott belőle több is. Hosszan visszaidézhetném és tanulságok levonásával elemezhetném az elmúlt év sokkoló eseményeit, így a véres orosz agresszió megindulását, a negyedszerre behúzott fideszes kétharmadot, vagy a korábbi pártommal és a vele együtt járó „második családommal” történő szakítást, de visszaidézhetném a felemelő eseményeket is, így az immár második alkalommal elnyert EP-képviselői elismerést, a brüsszeli munkámban tavaly elért szakmai sikereket vagy épp az útjára indított Esély Közösség meglepően pozitív fogadtatását. Az idei év első vasárnapi levelében azonban elsősorban a jövővel és a remélt változásokkal akarok foglalkozni.
Továbbra is megingathatatlan vagyok abban, hogy közös hazánk sorsának jobbra fordulása alapvetően azon múlik: képesek és hajlandóak vagyunk-e a másik megértésére, a másik megismerésére, képesek vagyunk-e segítő közösségek létrehozására és a saját hibáink kijavítására. A tavasszal elvesztett választás és az azt megelőző, bántó hazugságokra épülő kampány sokkhatása után első – és talán mindmáig az egyetlen – politikus voltam, aki élő céltáblaként, két kempingszékkel kiült a nyilvánosság elé az ország különbözői pontjain és tűrte, várta, kérte a kritikát. A jobbító szót, a kibeszélést, a közös megoldás keresését és benne a kormánypártiak nyitott párbeszédét egymás megértése érdekében. Továbbra is mélyen vallom: hiába akarjuk mindenki Magyarországát megépíteni, hiába hiszünk most is a saját igazunkban, ha valójában fogalmunk sincs arról, hogy az ország másik fele miért tartja egyedül a Fidesz által kínált valóságot igaznak és támogatandónak. Addig nem tudunk előre jutni, amíg meg nem értjük: miért mondjuk mi hazugságnak azt, amit ők igazságnak vallanak és miért hiszik ők nemzetárulásnak azt, amit mi a közös hazánk őszinte védelmében teszünk.
Azt mondják, hogy a politika a természetétől fogva nem őszinte műfaj. Mert ha a kíméletlen igazsággal állsz a választók elé, akkor el fognak zavarni és esélyed sem lesz jobbítani az életükön, hiszen mindig a simábbnak látszó, a könnyebbnek ígért, a kevesebb saját felelősséggel járó utat fogják választani. És mindig lesz, aki ezt ígéri nekik. Látjuk és tudjuk, hogy mennyivel könnyebb gyűlölni valakit, hogy mennyivel könnyebb mást felelőssé tenni a saját sikertelenségünkért, szorgalmunk hiányáért, megrekedtségünkért. Főleg, ha még rá is mutatnak a bűnbakra; még csak keresni sem kell, tálcán megkapjuk. Én mégis az őszinte politizálásban hiszek. Meg akarom érteni, hogy miért elég az ország egyik felének, ha gyűlölheti a másikat. Hogy nemzeti érzelműként miért hagyja, hogy megkárosítsák a nemzetünket. Hogy az ország egyik fele miért elégszik meg az előre legyártott magyarázatokkal, a látható hazugságokkal, mi az, ami ezeket is felülírja a számukra. A jelenlegi hatalom legnagyobb bűne, hogy ketté szakította az országot és kizárólagos origóvá azt tette: hogyan viszonyul az ember a fennálló rendszerhez. Ez az alapja mindennek. Feketévé és fehérré tettek mindent: az üzleti önmegvalósítás lehetőségét, az emberi kapcsolatokat, a sportszeretetet, kulturális élményeket, de ami a legfájóbb, még a szolidaritást is. Maradéklángra fojtotta a rendszer az egymás iránti figyelmességet, a segítőkészséget, ma már jótékonykodni is jószerivel csak szekértáborok szerint szokás, nem pedig a szükség vájta úton. Ezen őszinte politikával, őszinte szóval és őszinte vállalásokkal tudunk változtatni.
Sok mindent kívánhatok magunknak, magyaroknak a következő időszakra. Fegyvernyugvást a szomszédunkban, biztonságot és biztos megélhetést a mindennapokban, múló gyűlöletet a tudatunkban. Ha mégis ki kell emelni valamit, akkor azt kívánom: 2023 legyen az Esély éve! Legyen esélye a közös hazánknak, legyen esélye az egymás iránti szolidaritásnak, az együttműködés és az odafigyelés, a megértés megerősítésének. Én erre teszem fel az idei évet: uniós, szakmai munkámban az egészségügy helyzetének javítása, az európai értékek védelme és a magyar érdekek képviselete marad az első. Az Esély Közösség további építésével és megerősítésével pedig folytatom annak a szociáldemokrata alapokon szerveződő civil közösségnek a létrehozását, amely mindenkinek biztosítani akarja az esélyt a méltó élethez. Mert a közös haza nem néhány senki által ki nem választott kiválasztottról szól, hanem mindannyiunkról. Azt gondolják, hogy túlzó, elrugaszkodott újévi fogadalom? Akik ismernek, tudják: épp a legnehezebb feladatok során teljesítek a legjobban. Boldog új évet mindannyiunknak! Boldog új népet!
A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Háromszáznyolcvanhetedik alkalommal kongatom a harangokat és teszem, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert esélyt kell adni az újjászületésnek és a közös hazának.

Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
az Esély Közösség alapítója
2023. január 1.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István