EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (389.)

Közzétéve: 2023.01.15.

Pénzt és életet!

735.788.071 euró, vagyis közel 300 milliárd forint hívható le csak az idei évben abból az összesen mintegy kétezer-milliárd forintos uniós keretből, amelyből a következő hét év során egészségügyi fejlesztési- és beszerzési programokat lehet finanszírozni az európai tagállamokban. Csak az a kérdés, hogy Magyarország és a magyar egészségügyi intézmények, illetve szakmai szervezetek mennyit lesznek képesek sikeresen lehívni ebből az összegből. Jó hír, hogy ezt a pénzügyi keretet az Orbán-kormány bűnös tevékenysége miatti befagyasztások nem érintik és az érdekeltek közvetlenül – vagyis a kormányzat megkerülésével – pályázhatnak a meglévő pénzekre.
Pénzt és életet! – az elhíresült útszéli fenyegetés fanyar kifordítása is lehetne az egyik mottója a minél sikeresebb lobbizásnak, a tragikus állapotban lévő magyar közegészségügy számára ugyanis mindkettő elengedhetetlenül szükséges. Életet, vagyis nagyobb esélyt a túlélésre, jobb esélyt az egészséges életre és pénzt, vagyis végre megfelelő szintű állami finanszírozást! Az egészségügy nemzeti hatáskörbe tartozik az Európai Unióban, vagyis az EU csak közvetett módon segíthet, javasolhat, kérhet és jelezhet, minden az adott tagállami kormány kizárólagos felelőssége a finanszírozástól a működtetésig. Jól látszik, hogy a hatásköreire és a szuverenitására oly fenemód kényes magyar kormány mire ment ott, ahol kizárólagos hatásköre van: az egészségügy mellett ilyen terület például az oktatás.
Sokunk sok munkájának köszönhető, hogy a mostani hét éves költségvetésben immár jelentős méretű büdzsé áll rendelkezésre az egészségügyi fejlesztésekre: konkrétan az előző ciklusban elköltött források tizenkétszerese. Az „EU4Health” programhoz rendelt mintegy 5,1 milliárd euró, vagyis nagyjából kétezer-milliárd forint célja, hogy a tagállami egészségügyi rendszerek megerősítésével és a jobb ellátás biztosításával az európai közösség hatékonyabban tudja kezelni a jövőbeni egészségügyi válságokat és jobban hozzáférhetővé váljanak a megfizethető gyógyszerek, illetve orvosi eszközök. A program költségvetésének mintegy egynegyedét az egészségfejlesztéssel és megelőzéssel összefüggő programokra fogják költeni a következő hét évben, kiemelt fontosságú például a rákellenes küzdelem támogatása.
Az Európai Egészségügyi Unió programjának egyik kezdeményezőjeként és mentoraként, illetve az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának magyar tagjaként számomra kiemelt fontosságú, hogy az „EU4Health” programban rendelkezésre álló forrásokat Magyarország a lehető legsikeresebben fel tudja használni; ehhez elsősorban megfelelő mennyiségű és minőségű információra van szüksége az érintetteknek. Ennek érdekében folyamatos kapcsolatban vagyok az Európai Bizottság illetékeseivel, a napokban a hivatkozott program lebonyolításáért felelős uniós ügynökség vezetőivel is tárgyaltam, akik a kérésemre néhány héten belül személyesen adnak majd tájékoztatást a program részleteiről egy általam szervezett, budapesti kerekasztal-megbeszélésen. Fontos tudni, hogy csak a 2023-as esztendőben például több mint 300 millió euró áll rendelkezésre az egészségügyi válságkezeléssel kapcsolatos fejlesztések támogatására, majd 200 millió euró a rákellenes programokra, közel húszmillió euró a nem fertőző (például mentális) betegségekkel összefüggő megelőző munkára, de szerepel a tervezetben egy közel 400millió forintos tétel is, amelyet működési költségre igényelhetnek például egészségügyi szakmai szervezetek.
Azzal tehát, hogy több mint tizenkétszeresére növeltük az egészségügyre költhető forrásokat, valós lehetőséget teremtettünk a fejlesztésre és az ellátórendszerek egyenlőtlenségeinek javítására. Már csak az a kérdés, hogy mihez kezdünk ezzel a lehetőséggel. Az Európai Parlament magyar tagjaként ezért hívom február 20-án kerekasztalhoz az egészségügyi szakmai szervezeteket és az érintett ágazat képviselőit, hogy közösen találjuk meg a legjobb megoldást. Rajtam nem fog múlni.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Háromszáznyolcvankilencedik alkalommal kongatom a harangokat és teszem, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert esélyt kell adni az újjászületésnek és a közös hazának.

Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
az Esély Közösség alapítója
2023. január 15.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István