EP-KÉPVISELŐI NYÍLTLEVÉL-SOROZAT MAGYARORSZÁG POLGÁRAIHOZ (400.)

Közzétéve: 2023.03.26.

Üzenet Svédországnak és Finnországnak: Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal!

Négyszázadik alkalommal írom vasárnapi nyílt levelemet, az eheti dolgozat azonban nem csak ezért különleges. Az Orbán-kormány nevetséges packázása a svéd-, illetve a finn NATO-csatlakozás kapcsán rendkívül súlyos károkat okoz nemcsak a magyar kormánynak, de sajnos miattuk egész Magyarországnak is. Olyan időkben, amikor épp, hogy felértékelődnek a szövetségek és a barátságok, a Fidesz csak még több ellenséget szerez. Fontosnak tartottam, hogy ebben az ügyben magyar EP-képviselőként határozott állást foglaljak és arról biztosítsam a svéd-, illetve a finn nyilvánosságot, hogy van egy másik Magyarország is, amelyik nem ért egyet a fideszes, buta izmozással. Hogy tudják: Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal. Erről szóló véleménycikkem meg is jelent az egyik jelentős, európai ügyekkel foglalkozó svéd hírportálon, a napokban várható, hogy finn médiumban is publikálják. A magyar változatot alább olvashatják:

„A világ azon múlik, van-e mögötted valaki, aki elkap, ha elesnél” – olvastam nemrég a finn író, Kari Hotakainen könyvében. Megragadt bennem ez a sor. Nemcsak azért, mert hatgyermekes édesapaként zsigereimben hordom magammal a végtelen felelősségvállalás édes-nyomasztó terhét, de egyre erősebben érzem a perifériára szorulás és az elidegenedés mélyülő árnyékát hazám felett, ez utóbbi pedig büszke magyar hazafiként kifejezetten fájdalmas. Különösen úgy, hogy rajtam kívülálló, velem szemben álló erők a felelősek mindezért. Most például azért, mert a magyar Országgyűlés – egyedüli uniós tagállamként – még mindig nem hagyta jóvá a svéd és a finn NATO-csatlakozást. Pökhendiségből, piti bosszúvágyból, buta izmozásból. A Fidesz minden magyar nevében packázik Svédországgal és Finnországgal, de Önöknek tudnia kell: Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal! A Fidesz-kormány nem a teljes magyar nemzet, hanem pusztán egy szűk, pénzhajhász elit érdekeit képviseli, ráadásul jól láthatóan egy bonyolult világhatalmi játszma sötét zsarolásaiba beszorult, harmadrangú szereplőjeként.

A már hivatkozott Hotakainen-kötet („Az életkereskedő”) egy humoros-bús regény a jelen korunkról, amelyben minden adás-vétel tárgya, ahol a valódi dolgok helyett leginkább csak képekkel és szavakkal kereskedünk. Elrugaszkodva a kötet történetétől, de tulajdonképpen ezt csinálja Orbán és a Fidesz is Magyarországon: képekkel és szavakkal kereskedik. Társadalmi-jóléti építkezés helyett jól kitalált kommunikációs eszközökkel, hamis, de sikeres víziókkal, újra és újra megjelenített kamu-ellenségekkel, milliárdokba kerülő uszító plakátokkal tartja részegítő ködben a választóit, pontosabban – és muszáj őszintének lennem – régóta és még mindig a magyar választók többségét. Szociálisan érzékeny, tartalmi társadalmi politika már régóta nem zajlik, mindössze az elmúlt évtizedben – jogalkotói erőszakkal vagy gazdasági maffiaeszközökkel – összegyűjtött vagyon kimentése és átmentése történik. Az Európai Unióval és tagállamaival való packázás is ennek a kirakati műsornak a része. Orbán Viktor tudatosan és ijesztő tehetséggel építette ki illiberális rendszerét, amelyet az Európai Unió és nyugati szövetségeseink is hosszú ideig csak bénultan nézték, vírusszerű terjeszkedését megtűrve figyelték, vagy épp alulbecsülve a mögötte húzódó szándékot és veszélyeket egyszerűen nem foglalkoztak vele. Hát, jó napot kívánok, jelentem a mű elkészült. És ott dug botokat a küllők közé, ott gátolja az európai integráció mélyülését és az európai közösség megerősödését, ahol csak alkalma nyílik rá. Az Európai Néppárt rideg önérdekből vagy teljes alkalmatlanságból, de hosszú éveken át tartott védőernyőt Orbánék illiberális építkezése fölé, most viszont már hiába akarják visszakergetni a szellemet a palackba.

A finn és svéd NATO-csatlakozás blokkolása a magyar kormánypárt részéről egy pitiáner dolog. Átmeneti bicepszméregetés és némi kedveskedés Moszkva fura urának. Arról lehetne – nyugati demokráciákban tudjuk, ez így szokás – vitatkozni, hogy a magyar jogállamiságot minősítő svéd és finn vélemények mennyire voltak megalapozottak (sajnos, többségük igen), de jelen helyzetben arról van szó: Magyarország a NATO tagjaként akarja-e, hogy Svédország és Finnország csatlakozzon ehhez a katonai, védelmi szövetséghez. Naná, hogy akarja. Hülyék lennénk, ha nem bővítenénk azt a közösséget, amely minket is megvéd, ha kell. Hogy megint Hotakainent idézzem: aki elkap, ha elesnénk. Nem kell egyetértenünk mindenben, de egyben biztos: vigyázunk egymásra, ha vész közeleg. És mostanában nemcsak, hogy közeledik, de szuverén államok határát is átlépi. Orbán és a Fidesz is jól tudja ezt, éppen ezért – büszke magyarként is állítom – álságos, nevetséges és felháborító az a viselkedés, amelyet ebben a kérdésben megengednek maguknak. Az útszéli maffiák szoktak így viselkedni, zsarolni és kötekedni. Engem személy szerint is elszomorít, hogy olyan – egyébként elkötelezett euro-atlantista, polgári keresztény értékeket valló – politikusokat is bábként használnak ehhez a színjátékhoz, mint Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának kormánypárti elnöke.

Azért ragadtam klaviatúrát és éreztem szükségét annak, hogy szociáldemokrata, magyar EP-képviselőként egyértelművé tegyem az álláspontomat ebben a kérdésben, mert mindenkinek tudnia kell Brüsszeltől Helsinkiig, Kijevtől Stockholmig, hogy Magyarország nem egyenlő a Fidesszel. Hogy van Magyarországnak egy másik fele, amelyik ugyanolyan büszke a hazájára, viszont – évszázados viszontagságok és elnyomások után végre – Európát is otthonának érzi és továbbra is annak akarja érezni. Ez a másik Magyarország sem akar megalkudni, ha a magyar nemzet érdekeiről van szó, de hidakat és közösséget akar építeni az Unióban, nem pedig falakat és ellenségeket. Túl sokáig voltak falak Európában és túl sok szenvedést hozott a patriotizmusnak hazudott szélsőséges, vak nacionalizmus. Túl sok generáció életét nyomorította meg a kirekesztés, a gyűlölködés, a kompromisszumokra képtelen kivagyiság. Orbán Viktor erőszakos maffiaállama ismét az európai történelem sötét oldalára löki Magyarországot. Leváltani a Fidesz illiberális rendszerét azonban nem Európának, hanem nekünk, magyar választóknak kell. Nekünk kell esély teremtenünk ennek a másik Magyarországnak. Ellenzéki politikusként, szociáldemokrata EP-képviselőként ebben nekem is dolgom és felelősségem van. Teszek is érte.

’A világ azon múlik, van-e mögötted valaki, aki elkap, ha elesnél’. Ez a másik Magyarország mindig ott lesz Európa mögött. Reméljük Európa is mögöttünk.”

A svéd portálon megjelent cikk az alábbi linken érhető el: https://bit.ly/42xwFBs

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Négyszázadik alkalommal kongatom a harangokat és teszem fáradhatatlanul, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert új esélyt kell adni a közös hazának.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő / az Esély Közösség alapítója
2023. március 26.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István