A Fidesz is megszavazta Ujhelyi vízumcsomagját

Közzétéve: 2018.12.04.

FB_IMG_1465759613078Nagy többséggel fogadta el az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottsága a közösségi vízumkódex reformjáról szóló jelentést. A szakbizottsági véleményt – amely nem azonos előterjesztés a menekültvízum kérdését tárgyaló LIBE-javaslattal – Ujhelyi István szocialista EP-képviselő jegyzi. A végszavazáson a szélsőséges csoportok kivételével mindegyik frakció – a néppárti Fidesz is – támogatta a dokumentumot.
Az MSZP politikusa a szavazást követően elmondta, hogy a schengeni vízum új szabályozása biztosítani kívánja a könnyített feltételeket azok számára, akik legálisan szeretnének Európába jönni turisztikai, tanulmányi, munkavállalási vagy épp vállalkozási célból. Az Európai Parlament ezzel megkönnyítené a rövid időtartamra szolgáló vízumok kiadását a sport és a kultúra területén, egyúttal javaslatot tett arra is, hogy 2025-ig vezessék be az elektronikus vízumkérelem rendszerét. Ujhelyi hangsúlyozta, hogy most először a legfontosabb turisztikai szakmai szempontok is bekerültek a véleménybe; komoly eredmény, hogy ezeket a LIBE-bizottság is átemelte a saját jelentésébe.
“Áttörő szakmai siker, hogy az érintett szakbizottságok megértették: a szigorú biztonsági szempontokat figyelemben tartva is tudunk könnyíteni a rövid-távú schengeni vízumok kiadásán, ez pedig nagyban javítja az európai közösség lehetőségeit. A turizmus kiemelt szerepet játszik az európai gazdaságban, az iparág erősítése és ösztönzése ezért prioritást kell élvezzen. Ezzel együtt fontos, hogy sikerült olyan biztonsági garanciákat is beépíteni a jelentésbe, amely meggátolja, hogy a könnyített vízumot illegális belépésre használják fel” – fogalmazott Ujhelyi István.
A vízumkódex reformja januárban kerül a strasbourgi plenáris ülés elé, a mostani többségi támogatás azonban már most előrevetíti az Európai Parlament várható döntését.
Brüsszel, 2018-12-04
copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István