A gondjaink is közösek Európával

Közzétéve: 2015.12.21.

20151218_152603Az Európai Parlamentben ülők többsége nem érti, hogy a turizmus nem működik magától, s hogy a politikusok felelősséggel tartoznak ezért az ágazatért is – mondta Ujhelyi István, azon az informális eszmecserén, amelyre a turisztikai szakmai szervezetek vezetői voltak hivatalosak december 18-án.

A Hotel Parlament különtermében megtartott megbeszélésen az Európai Parlament Közlekedési- és turisztikai bizottságának turizmusért felelős alelnöke azt is hozzátette, hogy Brüsszelből nézve a turizmust sokan nemzeti hatáskörű kérdésnek tartják, pedig egyáltalán nem szabadna úgy kezelni. Az európai szintű problémák közül példaként hozta fel a harmadik országokban folytatott schengeni vízumpolitikát, vagy, a Magyarországon is egyre erősebb közösségi gazdaság (pl. Uber, Airbnb) szerepét.
Ujhelyi  elmondta azt is, hogy európai léptékben a turizmus ugyanolyan fontos ágazat, mint Magyarországon, közel azonos mértékben veszi ki a részét a gazdasági össztermék előállításából (hazánkban a GDP majdnem 10 százalékát termeli az ágazat), valamint a munkahelyteremtésből (nálunk a munkavállalóknak mintegy 13-14 százaléka él a turizmusból közvetlenül vagy közvetve).
Elhangzott az is, hogy Európának vigyáznia kell, könnyen elveszítheti vendégfogadó világelsőségét, ha az unió vezetői nem figyelnek oda, az öreg kontinens nem büszkélkedhet majd a legtöbb turistaérkezéssel, mert hihetetlen ütemben fejlődik például Délkelet-Ázsia, köszönhetően elsősorban a kínaiaknak. Ez a helyzet mindjárt két európai pilot projectet is indukál, a kínaiak Európába csábítását, valamint az Európa-brand újjáépítését, és ezzel Európa, mint egységes úti cél promótálását.
A brüsszeli politikusoknak nem csak a turizmus jelentőségét kell nagyon gyorsan felismerniük, hanem azt is, hogy csak az ágazat szereplőivel összefogva érhetnek el eredményeket, úgy is fogalmazhatnék – mondta Újhelyi -, hogy nem elég tárgyalásokat kezdeni a szakemberekkel, hanem az asztalnál egy oldalon kell ülnünk. Ennek a gondolatnak a jegyében, a 18-i megbeszélésre társelőadónak hívta Niklai Ákost, a HOTREC alelnökét. Az európai szállodákat, valamint éttermeket és kávéházakat 29 országból tömörítő szervezet Brüsszelben az egyik legbefolyásosabb lobbistája a szakmának, csakúgy, mint itthon a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.
20151218_152217Niklai Ákos megerősítette a beszélgetés elején elhangzottakat, miszerint, hiába a harmadik legjelentősebb gazdasági ágazat Európában, mégsincs folyamatosan a brüsszeli döntéshozók látóterében. Hozzátette ugyanakkor, hogy – nem kis mértékben az újonnan létrejött parlamenti bizottság (közlekedés-turizmus) különböző párti, a turizmus iránt elhivatott tagjainak köszönhetően – ma már egyre több fórumon téma a turizmus. . Ma már rendszeres az egyeztetés a parlamenti bizottság, a HOTREC és a turizmusért is felelős biztossal, a lengyel Bienkowska asszonnyal.
A HOTREC – a partner szakmai szövetségekkel együtt – az ágazat versenyképessége érdekében fontosnak tartja az adózási szint csökkentését, a fenntartható és felelős turizmus működtetését, egy egységes digitális piac működtetését, és fair feltételek kialakítását az online disztribúciós rendszerekben. Fontos a szektor reputációjának megtartása és javítása, a munkavállalók kompetenciájának, szakértelmének javítása, valamint a szezonalitás csökkentése révén a turizmus bővülésének további ösztönzése.
A sharing economy (Uber, Airbnb és a többi hasonló) ellen nem harcolni kell, hanem bevonni a gazdaság szabályozott vérkeringésébe – mondta a magyar szakember. Ezzel a hallatlanul gyorsan fejlődő szektorral nem az a legnagyobb baj, hogy szereplői között enyhén szólva alacsony az adófizetői morál, hanem az, hogy tevékenységük fogyasztóvédelmi problémákat vet fel. A kereskedelmi szállásokhoz hasonlóan ezt a területet is szabályozni szükséges a döntéshozóknak, az egyenlő versenyfeltételek megteremtése érdekében.
A jelenlévők több felvetése közül talán a közös európai vízumpolitika korszerűsítése, turistabaráttá tétele volt a leghangsúlyosabb. Ujhelyi István világossá tette, hogy a párizsi terrorakció után Európa nem, hogy megnyílna a beutazók előtt (bár, egyetlen terrorista sem érkezett turista vízummal a francia fővárosba), hanem inkább bezárkózik. A képviselő azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy ennek következményeként az unio talán kétoldalú megállapodást köthet Kínával, mint a terrorizmus szempontjából legkevésbé veszélyes, gazdasági potenciálját tekintve azonban az egyik legerősebb küldő országgal.
De, hogy ne legyen negatív kicsengése a szakmai találkozónak, Ujhelyi István zárszavában elmondta, nagy eredménynek tartja, hogy a közelmúltban aláírásra került az európai turizmusról szóló, „Turizmussal a növekedésért és munkahelyekért” c. kiáltvány, valamint, a legjobb úton halad a lobbi munka azért, hogy 2017 a Turizmus Éve legyen Európában, s hogy az ágazat a lehető legnagyobb szeletet tudja kihasítani magának a 315 milliárd (!) eurós Juncker  csomagból, ami az európai gazdaság fellendítését hivatott szolgálni.

Forrás: turizmus.com | 2015. december 20. 

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István