A mentális egészség alapvető jog, kezeljük is ennek megfelelően!

Közzétéve: 2022.06.17.

mentalHúsz év után ismét átfogó jelentést adott ki a WHO a világ mentálhigiénés helyzetéről, a korszakos dokumentumot a mai napon mutatták be egy online eseményen, amelyre a WHO által alapított Páneurópai Mentális Egészség Koalíció tagjaként kaptam meghívást. A jelentés megállapította, hogy a mentális egészség kritikus fontosságú világszerte, az ezzel kapcsolatban felmerülő emberi szükségletekre azonban nem mindenhol születik megfelelő válasz. A WHO célja, hogy jelentésében olyan gyakorlatokat mutasson be a döntéshozók számára, amelyek már beváltak a világ egyes pontjain. Az Egészségügyi Világszervezet egyúttal felhívta a figyelmet, hogy mélyíteni kell a mentális egészség iránti értékeket és elkötelezettséget, valamint meg kell erősíteni a mentális egészséggel foglalkozó rendszereket.
A WHO jelentése is külön foglalkozik a covid-járvány miatti mentálhigiénés problémákkal, amelyekre már számos alkalommal felhívtam a figyelmet. Továbbra is kiemelten fontosnak tartom, hogy a kormányzat döntéshozói megfelelő – a jelenleginél jóval nagyobb – figyelmet fordítsanak a mentális egészség ügyére. A covid-járvány kapcsán több szakmai felmérés is bebizonyította, hogy érdemben megnövekedett a mentális problémák száma, különösen a fiataloknál és gyermekeknél. Erre válaszul dolgoztam ki a szakmai szervezetekkel közösen és tettem a kormányzat asztalára a „Lélekvakcina-programot”, amelyet azonban a kezdeti nyitottság után lelkiismeretfurdalás nélkül söpört le az asztalról a kormány.
Továbbra is fontos szakpolitikai feladatomnak tartom az EP magyar képviselőjeként, hogy a mentális egészség ügye megfelelő figyelmet és támogatás kapjon európai és hazai szinten egyaránt. Ezért voltam az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója által kiadott mentálhigiénés stratégiai anyagnak az egyik kezdeményezője és ezért vagyok az Európai Egészségügyi Unió minél szélesebb létrehozásának aktív támogatója. A mentális egészség általános javítása érdekében rendkívül sok a teendőnk, amit csak hátráltat a magyar kormány érthetetlen magatartása, miszerint többszöri kérés ellenére sem hajlandó megosztani a témában készült és állítólag évek óta kész nemzeti stratégiát. A mentális egészséghez való jog alapvető emberi jog. Kötelességünk ennek megfelelően kezelni.

Brüsszel – 2022.06.17.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István