Állítsa le a kormány az átgondolatlan egészségügyi reformot a választásokig!

Közzétéve: 2021.06.10.

szelenyiujhelyiHagyjon fel az egészségügy átalakításával a választásokig a kormány! – ezt Szelényi Zoltán orosházi főorvos, az MSZP-Párbeszéd által támogatott országgyűlési képviselőjelölt és Ujhelyi István szocialista EP-képviselő közölte közösen tartott, csütörtöki online sajtótájékoztatójukon. A két politikus hozzátette: ha már tizenkét éven át a Fidesz nem tudott érdemben javítani az egészségügy állapotán, most már ne is nyúljanak hozzá. „Majd jön egy jobb kormány és el fogja végezni ezt a feladatot a szakemberek segítségével” – fogalmaztak. Szelényi Zoltán a napokban kiszivárgott, többezer kórházi ágy leépítését előirányzó kormányzati munkaanyaggal kapcsolatban azt mondta: hosszú távú stratégiai átalakításokat csak a szakmai- és társadalmi szervezetekkel, illetve politikai pártokkal közös konszenzus alapján lehet sikeresen végrehajtani, erre pedig a kormányzat láthatóan nem törekszik. „Őrültség és semmi értelme. A hátralévő Fidesz-kormányzás ideje alatt nem is lehet érdemi kifutása egy ilyen reformnak. Ráadásul azt sem látjuk, hogy milyen hatástanulmány alapján történne az átalakítás” – fogalmazott Szelényi Zoltán, hozzátéve, hogy a kormány által százmilliókért megrendelt elemzést titkosították, amelynek megállapításai egyébként is pontatlanok lehetnek, hiszen a jelenlegi elszámolási rendszerben arra vannak kényszerítve a kórházak, hogy kozmetikázzák az adataikat. Az egészségügyi szakember szerint egy érdemi és átfogó reform részeként vissza kell majd állítani a területért felelős egészségügyi minisztériumot, helyre kell állítani az egészségbiztosítási pénztár rendszerét, rendezi az állami- és magánbiztosítók viszonyát, valamint visszaállítani és megerősíteni a Fidesz által felszámolt Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot.

Ujhelyi István a sajtótájékoztatón „bicskanyitogatónak” nevezte, ahogy a Fidesz az egészségügyet kezeli és többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kormány súlyos pénzekről mond le a helyreállítási források felhasználása kapcsán benyújtott tervében, holott ezeknek a forrásoknak lenne helye az alulfinanszírozott ellátórendszerben. Az Európai Parlament közegészségügyi szakbizottságának tagjaként Ujhelyi megdöbbentőnek nevezte, hogy a Fidesz-kormány a „jól irányzott brüsszeli pofonok után” átdolgozott kormányzati tervében a hazánknak járó 5894 milliárd forintnyi támogatásból mindössze 2511 milliárdra tart igényt. Ráadásul, mutatott rá az MSZP európai politikusa, a kormány ezzel együtt számos olyan egészségügyi vállalásról is lemondott, amelyek alapjaiban javították volna a magyar egészségügyi rendszert. Ujhelyi elmondta, hogy a kormány – az érintett szakmai szervezetek vagy az önkormányzatok megkérdezése nélkül – mintegy 410 milliárdnyi, kifejezetten az ellátórendszer fejlesztésére szánt uniós pénz felhasználását utasítja vissza az új kormányzati tervben, törölték például az eredeti dokumentumban még az egészségügyi dolgozók lakhatásának fejlesztésére kért összeget. Ugyanígy hiányzik az új kormányzati kérelemben az alapellátás és a háziorvosi rendszer fejlesztésére korábban kért kétszázmilliárdos tétel is – tette hozzá a szocialista képviselő. Ujhelyi István szerint a kormánynak fogalma sincs arról, hogy milyen valós állapotban van a magyar egészségügy, állítása szerint az elmúlt tíz évben is csak „reformötletekkel dobálóztak”, ahelyett, hogy rendet és megfelelő finanszírozást teremtettek volna. „Azt követelem a magyar kormánytól, hogy térjen vissza az eredeti tervhez és hívjon le minden elérhető uniós forrást, de legalább ezt a kieső 410 milliárdot tegye vissza és fordítsa a magyar egészségügy fejlesztésére” – fogalmazott Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.

Szelényi Zoltán az orosházi kórház dolgozójaként a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra is, hogy az MSZP frakciója hiába nyújtott be módosító javaslatot a költségvetéshez az orosházi kórház infrastrukturális fejlesztése érdekében, az átcsoportosítást a kormánypártiak leszavazták. „Továbbra is rossz műszaki állapotú kórházban fogunk tehát dolgozni” – tette hozzá a főorvos. Szelényi ennek kapcsán rámutatott arra a rendszerhibára is, hogy a kórházi felújítások alapvetően kiesnek a fejlesztések köréből és az érintett igazgatók csak lobbizással, pályázat útján juthatnak ehhez kapcsolódó támogatásokhoz és akkor sem feltétlenül a számukra leginkább szükséges felújításokra.

Budapest/Brüsszel – 2021.07.10.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István