Átfogó európai és magyar stratégia kell a gyermekeink mentális védelmében!

Közzétéve: 2022.10.18.

mentalMiközben a Fidesz-kormány pusztán politikai célokból, tudatos hazugságokra építve „nemváltoztató propagandától” akarja megóvni a gyermekeinket, a fiatalok valódi problémáira eközben szinte teljességgel érzéketlen. A fizikai és mentális egészséghez való jog az egyik alapvető emberi jog, amelynek garantálására azonban a magyar kormány valójában semmilyen érdemi eredményt nem tud és láthatóan nem is akar felmutatni.
Az Európai Parlament mai plenáris ülésének egyik fontos vitája a mentális egészség, annak biztosítása és fontossága volt Strasbourgban; célja pedig, hogy minél átfogóbb európai stratégia szülessen az ügyben és minél hatékonyabb támogatást kapjon annak megvalósítása. Hatgyermekes családapaként és magyar EP-képviselőként számomra ez a téma kiemelten fontos, ezért voltam egyik kezdeményezője és társalkotója a szociáldemokrata frakció mentális egészségügyi stratégiájának. A mai vitához benyújtott írásbeli hozzászólásomban hangsúlyoztam, hogy a covid-járvány óta született átfogó szakmai kutatások mind azt bizonyítják: érdemben megnövekedett a mentális problémák száma, különösen a fiataloknál és gyermekeknél. Az Európai Bizottság vonatkozó kutatása szerint minden ötödik gyermek szorong a járvány óta és minden tizediknél találtak konkrét mentális problémákra utaló tünetet. Az UNICEF Magyarország legutóbbi vizsgálata pedig azt egyértelműsítette, hogy a magyar szülők fele szerint egyértelműen romlott gyermekének mentális, lelki egészsége a járvány következtében, annak fizikai- és mentális utóhatásait pedig a mai napig nem tártuk fel teljes mértékben.
Végtelenül elszomorító, hogy a pedagógusok és óvodai szakemberek továbbra sincsenek megfelelően felkészítve a megváltozott és felerősödött mentális problémák megfelelő kezelésére, az iskolapszichológusi hálózatot pedig továbbra sem bővíti és fejleszti az állam. Végtelenül dühítő, hogy a pedagógusok szakmai szervezeteivel és egészségügyi szakemberekkel folytatott érdemi konzultáció után hiába tettem le egy erre vonatkozó szakmai javaslatot („Lélekvakcina-program”) a kormány asztalára, mivel a kezdeti nyitottság után csak a szokásos, gőgös elutasítás következett.
Nemcsak az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagjaként, az Európai Egészségügyi Unió programjának egyik kezdeményezőként, de felelős magyar családapaként is kiállok azért, hogy Magyarországon is mielőbb átfogó és érdemi mentálhigiénés program lépjen életbe a fiatalok, a magyar gyermekek lelki egészségének védelme, a „mentális jóllét” hosszú távú garanciáinak megteremtése érdekében. Ha a Fidesz-kormány számára valóban fontos a magyarok jövője, a gyermekeink egészsége, akkor hazugságok és plakátra felírható szlogenek helyett cselekszik végre. Erre minden lehetőségük megvan. Rajtam, rajtunk nem múlik, hogy végre valós lépések történjenek.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
az Esély Közösség alapítója
Strasbourg – 2022.10.18.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István