Átvette a Magyarországról szóló jelentés készítője a RED mozgalom konzultációjának eredményét

Közzétéve: 2018.03.14.

20180314_095806Figyelme fogják venni a magyar állampolgárok személyes javaslatait és történeteit a Magyarországról szóló EP-jelentés vitájánál – ezt Judith Sargentini holland jelentéstevő erősítette meg, miután a mai napon átadtuk neki a RED mozgalom konzultációja során beérkezett hozzászólások összesítését az Európai Parlament strasbourgi épületében.
Az általunk alapított Radikális Európai Demokraták mozgalma (RED) azért indított „Mit ártott neked?” címmel néhány hónappal ezelőtt internetes konzultációt, hogy közvetlenül kikérje, majd becsatornázza a magyar emberek véleményét a Magyarországról szóló jelentéshez. Azt vállaltuk, hogy összegyűjtjük a konzultációban részt venni akaró magyarok személyes történeteit, sérelmeit és javaslatait, amelyek még inkább objektívvé és tényszerűvé tehetik a hazánkról szóló dokumentumot. Nem volt ugyanis korábban még példa arra, hogy a végső esetben akár a tagállam szavazati jogának megvonásával is járó 7-es cikkelyes eljárást bármely kormány esetében megindítsák: szégyenünkre Magyarország volt az első. Éppen ezért különösen fontos, hogy a Sargentini-jelentés tényszerű és pontos legyen, ehhez pedig a legjobb eszköz, ha közvetlenül bevonjuk az érintetteket, a magyar választókat.
Az elmúlt hónapok konzultációja során több mint tizenkétezer levél érkezett a RED e-mailcímére, szinte kivétel nélkül érdemi és részletes állampolgári leírásokkal. A levelekben legtöbb esetben a magyarországi – és láthatóan állami segítséggel vagy épp irányítással működő – korrupció ellen szólaltak fel a konzultációban résztvevők. Ehhez kapcsolódóan rengeteg levél érkezett a kormányzat legfelsőbb köreihez is elérő Quaestor-üggyel kapcsolatban, amely többtízezer családot lehetetlenített sargentini_kollel, miközben jól értesült kormányzati szereplők idő előtt kimenekítették vagyonaikat. Szerepelnek az összesítő dokumentumban a Fidesz visszamenőleges törvényhozásának köszönhetően meghurcolt és jogaiktól megfosztott magyar állampolgárok, valamint a devizahitelesek történetei, de az ugyancsak leveleik százaiban kiemelt oktatás- és egészségügyi visszásságok, a trafiktörvény által tönkretett családok véleménye, ahogy a beígért, de be nem tartott egyéni számlák nélkül lenyúlt magánnyugdíj-pénztári milliárdok ügye is. Sok százan a magyar nyilvánosság tudatos és teljes (egyébként állami irányítású) eldeformálására kívánták felhívni a holland jelentéstevő figyelmét, ezért az összesítő anyagban szerepel a magyar médiapluralizmus és a közszolgálatiság sérülése is.
Fontos eredmény, hogy Judith Sargentini zöldpárti EP-képviselő a dokumentum átvétele során megerősítette: a RED mozgalom által összegyűjtött és összesített véleményeket a jelentéstervezet vitája során mindenképpen figyelembe fogják venni. A dokumentumról egyébként először a LIBE-bizottság április 12-i ülésén fognak vitázni, az Európai Parlament plenáris ülésén várhatóan csak szeptemberben szavaznak majd a végső szövegről.

dr. Ujhelyi István, európai parlamenti képviselő (MSZP)
Mester Barnabás, a RED mozgalom külpolitikai szakértője

Strasbourg, 2018-03-14

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István