Az európaiság nem ’cukikampány’ kérdése

Közzétéve: 2015.05.30.

532acea726f51Szánalmas és hiteltelen, ahogyan a Fidesz és a Jobbik azon versenyzik egymással: melyikük a kevésbé Európa-ellenes, hiszen ugyanazt képviselik mindketten. Az egyikük szabadságharcot vív az európai közösség ellen és azt sugalmazza, hogy az Unión kívül is van élet, míg a másik tüntetőleg felgyújtja az európai közösség zászlaját és az Unión kívüli élet mellett kampányol.

Az európaiság nem ’cukikampány’ kérdése. Európainak lenni egyet jelent elfogadni az európai értékeket, a szabadság, az egyenlőség, a szolidáris európai közösség eszméjét. Az illiberalizmust hirdető Fidesz és a radikális szélsőjobboldaliságot kínáló Jobbik ezeket vállaltan tagadja.

A Fidesz és a Jobbik eddig lelkesen hazaárulónak nevezett minket, akik konzekvensen kiálltunk az európai értékrend és benne a magyar érdekek képviseletéért. Most, huszonnégy órán belül Orbán és Vona is Európa-párti látszatfordulatot vett. A szélkakasok úgy forognak, hogy elszédülnek. Ezzel szemben mi, európai demokraták voltunk, vagyunk és azok is maradunk.

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, európai parlamenti képviselő

Brüsszel, 2015-05-30

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István