Biztonság és fenntarthatóság – új prioritások a turizmusban

Közzétéve: 2018.04.23.

wttc2018„Our People, Our World, Our Future” címmel rendezte meg idei kongresszusát az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) az argentínai Buenos Airesben. Az eseményen az Európai Unió intézményeit Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő, az EP szakbizottságának turizmusért felelős alelnöke képviselte. A kongresszuson felszólalt Mauricio Macri argentin elnök mellett többek között Zurab Pololikashvili, az UNWTO új főtitkára, Isabell Hill az amerikai turisztikai ügynökség igazgatója és Christopher Nassetta, a Hilton hotellánc vezérigazgatója; de ülésezett a G20-as turisztikai minisztertanácsa is. Érdekesség, hogy az eseményt Francis Ford Coppola világhírű filmrendező előadása zárta, aki sajátos megközelítésből beszélt a turizmushoz való kötődéséről, annak jelenéről és jövőjéről.
Ujhelyi István a turizmus biztonságáról szóló pódiumbeszélgetésben – amelyben a kormányok és a turisztikai szektor együttműködésének lehetőségeit vizsgálták – az európai intézmények képviseletében a hatékony vízumrendszer megteremtéséről beszélt, kiemelve, hogy a globális kérdésekre csak együttműködésben és az iparági szereplők hatékony bevonásával lehet eredményes válaszokat adni. Ehhez pedig Ujhelyi szerint jól strukturált és folyamatos párbeszéd szükséges.
A WTTC idei kongresszusának fő témája a globális szinten megteremthető utazásbiztonság volt. Arra kerestek választ a résztvevők, hogy miként lehet a legmagasabb fokú biztonságot garantálni úgy, hogy közben az intézkedések nem hátráltatják a szektor működését. Abban érdemi egyetértés mutatkozott, hogy olyan hosszútávú döntéseket kell hoznia az ágazati és politikai szereplőknek, amelyek elősegítik, hogy a digitális technológiák a lehető legjobb mértékben segítsék a turizmus fejlődését, és minél több, fenntartható munkahelyet teremtsenek. A turizmus ugyanis az a globális gazdasági szektor, amely még a foglalkoztatás bizonytalan időszakában is 100 millió munkahelyet képes teremteni, illetve megtartani, és amelynek köszönhetően 1,8 milliárdan utaznak az országhatárok között. A biztonság és a fenntarthatóság ezért élvez kiemelt prioritást a turisztikai ágazat jövőjében.

2018. 04. 23.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István