Cirkuszművészeti konferencia az Európai Parlamentben

Közzétéve: 2016.10.19.

21„Történelmi esemény” – így jellemezték Ujhelyi István cirkuszművészeti konferenciáját a szakmai szervezetek és a cirkusz-dinasztiák képviselői. Ha esetleg túlzó is a megfogalmazás, kétségtelen, hogy ehhez hasonló esemény az Európai Parlamentben még nem volt; most először kaptak lehetőséget a brüsszeli falak között a cirkuszművészet képviselői arra, hogy helyzetükről, problémáikról, céljaikról, lehetőségeikről beszéljenek. A konferencia vitaindító beszédében a szervező Ujhelyi István három kezdeményezéssel élt: elsőként szorgalmazta, hogy az eddigi utolsó, tizenhárom évvel ezelőtti kutatási anyaghoz hasonlóan készüljön most is egy átfogó felmérés és elemzés az Európai Unió tagországaiban működő cirkuszokról és társulatokról. Másodsorban javasolta egy olyan minőségellenőrző és akkreditáló rendszer kiépítését, amely tradicionális és kulturális értékük, felszereltségük, művészi fokozatuk, és kiemelt módon az állattartásban biztosított garanciáik alapján értékelné a társulatokat, kőcirkuszokat. Ez lenne a „Big Top Label”, egy amolyan – a Michelin-csillaghoz hasonlítható – független minőségi jelzés, amely garanciát jelent az állatok jogainak biztosítására és a magas színvonalon bemutatott cirkuszművészetre. Mint azt Ujhelyi jelezte, ezzel kapcsolatban konkrét lépéseket is tenni kíván a következő időszakban. Harmadrészt, javaslatot tett egy „Circus Manifesto” megfogalmazására a cirkuszművészet jelen helyzetéről és jövőbeni kihívásairól, amely sorvezető tudna lenni az európai intézményrendszerek és a szektor képviselői számára is.
Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyekért felelős tagja arról beszélt a konferencián, hogy a cirkuszművészet fontos része az európai kultúrának, ráadásul a gazdasági nehézségek leküzdésében is segíthet. Mint mondta, fontos feladat a művészek mobilitásának támogatása, kívánatos cél, hogy még nemzetközibbé váljon a cirkuszművészet.
A rendezvényen szakmai szervezetek tucatjai képviseltették magukat, jelen volt és felszólalt többek között Urs Pilz, a Monte-Carloi cirkuszfesztivál alelnöke és szakmai igazgatója; Helmut Grosscurth, az Európai Cirkusz Szövetség ügyvezetője; Eleftérios Kechagioglou, a Plus Petit Cirque du Monde és a Caravan csoport vezetője; Donald B. Lehn, az Európai Cirkusziskolák Szövetségének első embere; a magyar cirkuszdinasztákhoz tartozó Richter- és az Eötvös-család képviselői, Koean Allary, a genti, valamint Vincent Wauters, a brüsszeli cirkusziskola igazgatója.

2016.01.19.

További fotók:

11156

 

30134

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István