Csak politikai akarat kérdése az eurózónához való csatlakozás

Közzétéve: 2018.07.08.

indexAz MSZP szerint csak politikai akarat kérdése, hogy Magyarország csatlakozik-e az eurózónához.
Ujhelyi István, a párt európai parlamenti (EP-) képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az euró bevezetése stabilitást, biztonságot, kiszámíthatóságot jelenthetne a magyar társadalomnak és gazdaságnak. Hozzátette, Magyarország felkészült a csatlakozásra, pusztán politikai akarat kérdése, hogy az ország kéri-e felvételét.
A kormány azonban nem akar az euróval fizető országokhoz csatlakozni, mert akkor jelentősen csökkenne Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök „mozgástere”, megváltoznának azok a körülmények, amelyek alapján ma „kényük-kedvük szerint osztják” a közpénzeket – fogalmazott a politikus. Ujhelyi István úgy látja, hogy a kormányfő azért sem szeretné, ha az ország belépne az eurózónába, mert az szorosabb, mélyebb és tartósabb elkötelezettséget jelentene az EU és Magyarország között. Azt a véleményét is ismertette, hogy ha az EU még sokszor kéri számon a miniszterelnökön, hogy mit tett a magyar jogállamisággal, akkor Orbán Viktor „meg fogja kockáztatni az Európai Unióból való kifarolásunkat”.
Az EP-képviselő végül felszólította a kormányt, hogy „hagyja abba azt a csúnya játékot, amit a forint euróárfolyamával tett” az elmúlt években.

2018.07.06.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István