Discover-EU: Gondoltál már arra, hogy ingyen vonatjeggyel körbeutazd Európát?

Közzétéve: 2018.05.23.

inter1Idén nyáron hivatalosan is kezdetét veszi az Európai Unió egyik legújabb, legmenőbb és legizgalmasabb programja: a DiscoverEU. A kezdeményezés – amelynek megvalósulásáról néhány éve még csak álmodni mertünk volna – nem pusztán arról szól, hogy ingyen utazási lehetőséget biztosít a 18. éves európai és így a magyar fiataloknak; ennél sokkal többről van szó. Az ingyenes InterRail-bérlet, vagy nevezzük egyszerűen Szabad Európa Kártyának, megnyitja előtted Európa kapuit: itt a lehetőség, hogy egyedül, vagy barátaiddal közösen felfedezőútra induljatok és megismerjetek eddig távolinak tűnő európai országokat, városokat, embereket.
A „FreeInterRail” ötlete két német fiatal aktivistától, Vincent-Immanel Herrtől és Martin Speertől származik, akik arra tettek javaslatot, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a 18. születésnapján. Ezzel nemcsak a kultúrák és a tagállami nemzetek közötti kapcsolatokat lehet szorosabbra fűzni, de az európai öntudat is erősíthető. Herr és Speer ötletét elsőként egy magyar európai parlamenti képviselő, Ujhelyi István karolta fel és mentorként támogatta egészen a megvalósulásig. Rögös és átugorhatatlannak tűnő akadályokkal teli volt az út a sikerig, de végül egy tanulságos tesztüzem után idén már több mint húszezer európai fiatal, köztük többszáz magyar juthat hozzá az ingyenes utazáshoz. A program mögött széles koalíció sorakozott fel: Manfred Weber, az Európai Néppárt parlamenti csoportjának elnökének és Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságügyért és sportügyekért felelős uniós biztosának támogatása és közreműködése nélkül most biztosan nem tartanánk ott, hogy azt üzenjük neked: itt az idő, hogy csomagolj és részt vegyél életed egyik legizgalmasabb kalandjában! Indulhatunk? 🙂

interrail1wwA DiscoverEU történet:
•    2014: Megjelennek az első cikkek Vincent-Immanuel Herr és Martin Speer német aktivisták „FreeInterRail” javaslatáról a német sajtóban.
•    2015: Ujhelyi István magyar EP-képviselő Brüsszelbe hívja a Herr&Speer párost, hogy a megvalósításról egyeztessenek.
•    2015: Többszöri találkozót és szakmai egyeztetést követően Ujhelyi a program egyik mentora lesz és hivatalos pilot projektet nyújt be az Európai Bizottsághoz a megvalósítás érdekében. Ezt a brüsszeli testület először elutasítja.
•    2016: Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a State of Union beszéd vitájában támogatásáról biztosítja a két német fiatal javaslatát és megvalósításra kéri az európai intézményeket; az EPP ezután hivatalosan is beáll a kezdeményezés mögé
interrail3www•    2016: Parlamenti kerekasztalt szervez Ujhelyi István a két német aktivista, a parlamenti frakciók szakpolitikusai, az Európai Bizottság képviselői és a turisztikai szektor érdekképviselői részvételével. A Bizottság szakértője itt jelenti be: kísérleti projektként elindítják a programot.
•    2017: Szűkített formában és az E-twinning program keretében elindul a kísérleti program: először nagyobb csoportok, osztályok számára biztosítják az utazási lehetőséget. Ebben az első, kísérleti körben 70 magyar fiatal jutott ingyen utazáshoz.
•    2017: Az Európai Parlament két legnagyobb politikai frakciója, az EPP és az S&D megállapodnak arról, hogy egy újabb, immár bővített és a tapasztalatok alapján átdolgozott pilot projekt keretében 12 millió eurós keretösszeggel 2018-tól folytatják az InterRail-programot.
•    2018: Parlamenti konferenciát hívott össze Ujhelyi István a 2017-es kísérleti szakasz megvalósításának kiértékelésére. Az eseményen Navracsics Tibor uniós biztos kabinetjének szakértője ismerteti az új kereteket és a 2018-as program várható részleteit.
•    2018: Az Európai Bizottság, azon belül is Navracsics Tibor uniós biztos munkatársai folyamatosan egyeztetnek a Weber-, és az Ujhelyi-iroda szakértőivel, valamint a szakmai szervezetekkel az átdolgozott program véglegesítéséről.
int1•    2018: Jean-Claude Junker, az Európa Bizottság elnöke bejelenti, hogy a 2020-tól kezdődő, következő többéves pénzügyi keretben összesen 700 millió eurós keretösszeget kívánnak biztosítani a program kiszélesítéséhez és teljes körű megvalósításához, ez évi 100 millió euró.
•    2018. május 3.: Navracsics Tibor, Manfred Weber és Ujhelyi István az Európai Bizottság épületében közös rendezvény keretében jelentették be a 2018-as program megvalósítását, amelynek keretében többszáz magyar fiatal is lehetőséghez, illetve ingyen utazáshoz juthat. Ujhelyi egy-egy szimbolikus vonatjeggyel lepte meg a két ötletgazdát, egyúttal meghívta őket, hogy az első Szabad Európa Kártyás fiatalokkal egyidőben látogassanak el Magyarországra.

Hogyan jelentkezhetsz?
•    A DiscoverEU programra az Európai Bizottság ifjúsági programjának honlapján lehet majd regisztrálni: www.europa.eu/youth/EU
•    A honlapon keresztül történő első, online jelentkezési időszak: 2018 június 12. – június 26.
•    Ebben az évben több mint húszezer európai fiatal számára biztosított az ingyenes utazás lehetősége, a magyarok közül ebben a körben 287-en vehetnek majd részt.

Mi kell hozzá?
•    Európai Uniós állampolgárság.
•    A jelentkezőnek 2018. július 1. napján már be kell töltenie a 18. életévet, de nem lehet annál idősebb.
•    Az utazás tervezett kezdeti időpontjának július és szeptember közé kell esnie, időtartam tekintetében pedig legalább egy, legfeljebb harminc napot ölelhet fel.
•    A fiatalok egyéni vagy akár csoportos formában is igénybe vehetik az ingyenes utazási lehetőséget (maximum 5 főig).

Ki lesz a nyertes?
•    A győztes pályázók kiválasztása 2018. június 27-én veszi kezdetét.
•    A jelentkezéseket elbíráló testület az Európai Bizottság független szakértőiből fog állni.
•    A győztesek kiértesítése e-mailben történik, várhatóan július elején.

Ha kérdésed van, fordulj az ingyenes InterRail-program magyar mentorához:
Ujhelyi István európai parlamenti képviselő
email: istvan.ujhelyi@ep.europa.eu
social: https://www.facebook.com/dr.ujhelyi.istvan/
web: ujhelyi.eu

inter3Köszönjük az Európai Parlament Európai Szocialisták és Demokraták Szövetsége (S&D) képviselőcsoportjának támogatását!

inter2

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István