Egy elhallgatott közlemény

Közzétéve: 2016.11.24.

mtiA közpénzmilliókból közszolgálati feladatot ellátni hivatott Magyar Távirati Iroda (MTI) tudatos szerkesztői döntés alapján nem kívánta közreadni, feldolgozni vagy megosztani a magyar média- és szólásszabadsággal kapcsolatos alábbi közleményt, illetve eseményt. Ezúttal már nem csak a magyar politikai élet szereplői között válogatnak, de egy európai vezetőt és Magyarországgal kapcsolatos véleményét is elhallgatják. Az MTI szerkesztőinek döntése – vagyis, hogy épp egy sajtószabadságról szóló eseményt hallgatnak el – önmagukat és a fideszes médiapolitikát, annak feltétlen kiszolgálását minősíti.
Azok, akiket nem csak az Orbán-rezsim által meghatározott alternatív valóság hírei érdekelnek, alább elolvashatják a teljes szöveget, amelynek angol verziója a nemzetközi – nem Orbán által irányított – sajtóban természetesen hozzáférhető.

„Pittella találkozott a Népszabadság újságíróival: veszélyben a szabad sajtó a demokráciától elforduló Magyarországon

Az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója (S&D) 2016. november 23-án a bezárt Népszabadság szerkesztőség néhány tagját látta vendégül Strasbourgban. A napilapot, amely gyakran kritikusan viszonyult a jelenlegi kormányzathoz, néhány héttel ezelőtt azt követően csukták be váratlanul, hogy az állami vezetés legfelsőbb szintjeit is elérő korrupcióról szóló oknyomozó írásokat jelentetett meg. A Strasbourgba látogató újságírók találkoztak Gianni Pittellával, az S&D-frakció elnökével és megosztották gondolataikat a médiaszabadság helyzetéről a szociáldemokrata képviselőcsoport ülésén is.

Gianni Pittella frakcióvezető úgy fogalmazott:
„A magyarországi média jelenlegi helyzete több mint aggasztó. Kritikus vagy ellenzéki hangot megütő újságokat bezárnak vagy felvásárolnak Orbán haverjai. Ha nincs szabad sajtó, akkor nincs működő demokrácia sem. Örömmel láttuk vendégül a Népszabadság munkatársait, hogy megvitassuk a jelenlegi helyzetet és a sajtószabadság ügyét. Felszólítjuk a magyar hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a Népszabadság újraindításáért és biztosítsák annak létfontosságú, pártatlan felületét.

Ujhelyi István, az S&D-frakció magyar delegációvezetője, az MSZP alelnöke úgy fogalmazott:
„A Népszabadság kiemelt szerepet játszott Magyarországon a kormányzati korrupció feltárásában és elszámoltatásában. A napilap bezárása aggasztó tendenciát vetít előre az Orbán-kormány gyakorlatával kapcsolatban, miszerint elnémítanak minden a kormányzati véleményekkel szemben álló, kritikus nyilvánosságot. Világossá kell tennünk, hogy nem hagyjuk, hogy ezt megússzák. Mi, az Európai Parlamentben minden tőlünk telhetőt megteszünk ezeknek az újságíróknak a támogatásáért és a sajtószabadság garantálásáért, amely minden demokratikus közösség egyik alappillére.”

Strasbourg, 2016-11-23.”

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István