Elég az EU finomkodásából a fideszes médiamonstrum kapcsán!

Közzétéve: 2019.02.21.

52432319_2488889537791884_5817280031289769984_oFontos előrelépés a médiaszabadság és sokszínűség védelmében, hogy az Európai Bizottság és az Európai Parlament is érdemben foglalkozik az állampárti propagandát elősegítő fideszes médiaalapítvány ügyével. Ugyanakkor továbbra is fenntartom korábbi álláspontomat, miszerint elégtelen, amit az európai intézmények tesznek a médiapluralizmus garantálása érdekében.
Korábban írásbeli kérdéssel fordultam Mariya Gabriel digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztoshoz a 476 médiumot egykézbe összpontosító fideszes propaganda-monstrum ügyében, tarthatatlannak tartom ugyanis, hogy a központosítást a kormány stratégiai jelentőségűnek nyilvánította és így kivonta a versenyjogi szabályok alól. Az Európai Bizottság illetékese írásbeli válaszában azt írta: a médiakoncentráció nem tartozik a Bizottság hatáskörébe, de további adatokat gyűjtenek annak érdekében, hogy megtudják, domináns pozíciót tölt-e be a fideszes Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány. Hozzátették: továbbra is figyelemmel kísérik a helyzetet.
Szomorú, hogy a jobboldali-néppárti vezetésű Bizottság és a jobboldali-néppárti biztos nem látja a fától az erdőt, a fideszes médiamonstrumtól a fogságba ejtett magyar nyilvánosságot. Az előremutató, hogy az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottságának mai ülésén is napirenden volt a fideszes médiaalapítvány ügye és egyértelművé tették, hogy a magyar médiapluralizmust kiemelkedő kockázat fenyegeti, de elszomorító, hogy az EU továbbra is a finomkodás útját választja az egyik legfontosabb európai érték, a tájékozódás és tájékoztatás szabadság felszámolását végző Orbán-kormánnyal szemben.
Továbbra is szorgalmazom, hogy hozzunk létre egy független európai médiahatóságot, amely érdemi eszköztárral tud fellépni a médiatorzulásokkal, az egyre súlyosabb hírhamisításokkal, valamint a tiltott állami befolyásolással szemben. Ha nem lenne ma online médiumok komoly választéka Magyarországon, akkor nyugodtan kijelenthetnénk, hogy kontrolláltabb és elnyomottabb a magyar sajtó, mint a Horthy-korszak polgárinak mondott világában.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
Brüsszel, 2019-02-20

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István