EU-csúcs: Orbán a magyar és a putyini érdekek között kell válasszon!

Közzétéve: 2022.10.20.

pavaMilyen valós és hatékony válaszok adhatóak a megnövekedett energiaárak rövid-, közép- és hosszútávú kezelésére; egyértelműen ez a legfontosabb kérdése a ma délután kezdődő brüsszeli uniós állam- és kormányfői csúcstalálkozónak. Újabb fontos mérföldkőhöz érkezik az európai közösség a válságkezelésben: a magyar kormány viselkedése és hozzáállása pedig ismét csak világossá teszi majd, hogy a megoldásban érdekelt, vagy putyini érdekeket szolgálva akasztja meg ismét a folyamatokat.
Az Európai Bizottság által szerdán bejelentett „második” energiacsomag világos célja, hogy közös megoldások szülessenek: erre vonatkozó javaslat például a földgáz közös uniós beszerzésére vonatkozó terv, amely azon az egyszerű és helyes logikán alapul, hogy ha egy 450 milliós piac egységesen fellépve tárgyal a szállítókkal, akkor sokkal kedvezőbb árat és feltételeket lehet kialkudni. Ráadásul ezáltal elkerülhető, hogy a tagállamok egymással versenyezve tovább tolják felfelé az árakat. Magyarország számára világos és egyértelmű nemzeti érdek az uniós együttműködésben való részvétel, ez utóbbi az ország energetikai ellátása szempontjából is fontos garanciát jelent. Az uniós együttműködés a magyar családok és a magyar vállalkozások számára is megfizethető áron biztosíthatja majd a szükséges energiát, kimaradni vagy megfúrni ezt a közös fellépést tehát súlyos, a nemzeti érdekekkel szembeni vétek.
Fontos kiemelni azt is, hogy az uniós javaslatcsomag másik pillére jelentős forrást biztosítana Magyarország számára is a megújuló energiaforrások használatára, illetve energiahatékonysági beruházásokra: az így megvalósítható, illetve felgyorsítható szigetelési- és nyílászárócsere programokkal például nem csupán a rezsiköltségek érdemi csökkentése érhető el a családok és vállalkozások számára, de egyszerre tudunk megfelelni az EU klímavédelmi céljainak és tudjunk csökkenteni a Fidesz elmúlt tizenkét éve alatt csak elmélyített függőségünket az orosz fosszilis energiától. Az uniós csomag erről szóló javaslatának elutasítása tehát egyértelműen nem magyar, hanem putyini érdeket szolgál.
A Fidesz miniszterelnöke, Orbán Viktor nem folytathat pávatáncot Brüsszelben: világossá kell tennie, hogy a magyar emberek és az Európai Unió közös érdekei mellett áll, vagy az orosz gazdasági és politikai érdekek mellett sorakozik fel ismételten. Azt tudjuk, hogy – a fideszes propaganda elterelő hadműveletének állításaival szemben – a magyar kormány az összes uniós szankciót támogatta és megszavazta Brüsszelben. Azt is tudjuk, hogy az elmúlt tizenkét év állami korrupciója és az Európai Unió ellen folytatott értelmetlen háborúja miatt a Fidesz-kormány harapófogóba került: az uniós támogatások befagyasztása és a piac bizalomvesztése miatt elszabadult az infláció Magyarországon, a kimutatások szerint már közel az európai átlag duplája.
A magyar családok elsősorban nem a háború által felerősített gazdasági hatások miatt kerültek megélhetési válságba, hanem azért, mert a Fidesz az elmúlt tizenkét évben kizárólag a saját zsebének kitömésével volt elfoglalva, nem pedig a közös hazánk előtt álló kihívásokra való felkészüléssel. A kuruckodó trükközés lehetősége véget ért; ideje, hogy a magyar kormányfő számára Magyarország ne csak plakáton legyen az első, hanem végre tettekben is.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
az Esély Közösség alapítója
Brüsszel/Budapest – 2022.10.20.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István