„Európa Turisztikai Fővárosa” – nagykoalíciós kezdeményezés Ujhelyi Istvántól

Közzétéve: 2016.06.20.

ujhmus2Közös politikai javaslatot nyújtott be az Európai Bizottsághoz Ujhelyi István szocialista és Renaud Muselier konzervatív néppárti európai parlamenti képviselő. A magyar és a francia politikusok kezdeményezésének célja a turisztikai szektorban rejlő lehetőségek kiaknázása és az európai turizmus stratégiai fejlesztése. Ennek érdekében azt javasolják, hogy az uniós intézmények – az Európa Kulturális Főváros címhez hasonlóan – hozzák létre az „Európa Turisztikai Fővárosa” címet, amelyet minden évben legfeljebb három tagállami város, illetve régió kaphatna meg a szakmai szervezetek, az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Régiók Bizottsága döntése értelmében. Erről a két politikus beszélt közös tájékoztatójukon a franciaországi Marseille-ben, miután egyeztettek a program részleteiről, illetve Ujhelyi átvette néppárti kollégájától a hétmilliós dél-franciaországi régió elismerő díját.
Ujhelyi és Muselier a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozták, hogy a turizmus a harmadik legerősebb gazdasági ágazat Európában, amely közel huszonötmillió embernek biztosít megélhetést és közel 350 milliárd euró éves bevételt teremt. „A turisztikai szektor az uniós tagállamok nemzeti össztermékének közel tíz százalékát állítja elő, ez pedig bizonyosan növekedni fog a következő években. Tavaly több mint 455 millió turista érkezett az Európai Unióba, számuk az elmúlt időszak krízisei nyomán sem csökkent jelentős mértékben. A válságok, így többek között a terrorfenyegetettség azonban felerősíti a stratégiai gondolkodás és ’béke iparágának’ összehangolt fejlesztésének szükségességét” – fogalmazott Ujhelyi István.
ujhmus3Renaud Muselier a program kapcsán azt emelte ki, hogy ezzel a kezdeményezéssel jelentős mértékben növelni lehet a helyi turisztikai programok értékét és látogatottságát, erősíteni lehet a turizmusban érintett városok közötti együttműködést, de felértékelődik a címet elnyerő városok környéke, régiója is. „Az elismerés elnyeréséhez erős európai dimenzióval bíró, egyedi turisztikai programot kell létrehoznia a pályázó városoknak. Ezen turisztikai fejlesztések részei kellenek, hogy legyenek egy átfogó, hosszú távú és fenntartható regionális fejlesztési programnak. Alapvető fontosságú, hogy az ’Európa Turisztikai Fővárosa’ címet elnyerő települések egyedi innováción alapuló turisztikai eredményt mutassanak fel” – fogalmazott a francia EP-képviselő, hozzátéve: amikor Marseille volt Európa Kulturális Fővárosa 2013-ban, közel tizenegymillió turistát láttak vendégül, ahogyan Pécs is sokat profitált a kitüntető cím használatából, hotelszobáinak közel egyharmadát ki tudták adni.
Ujhelyi István és Renaud Muselier is tagjai az Európai Parlamenti közlekedési és turisztikai szakbizottságának; a magyar politikus a testület turizmusért felelős alelnöke. Muselier korábban francia külügyi államtitkárként dolgozott, Ujhelyi pedig elnöke volt a Nemzeti Turisztikai Bizottságnak, államtitkárként pedig koordinátora volt a magyar turisztikai fejlesztéseknek. Érdekesség, hogy a francia európai parlamenti képviselő különleges magyar rokoni kapcsolódással is bír: nagyapja ugyanis az az Émile Muselier admirális, aki a II. Világháborúban a francia hadiflottát vezette és aki az utolsó albán királyné, a budapesti születésű Apponyi Géraldine unokaöccse.

2016-06-20

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István