Európai Polgár Díjra jelöli az egészségügyi dolgozókat az MSZP

Közzétéve: 2020.06.23.

europrizeAz Európai Orvosok Állandó Bizottságát, velük együtt pedig szimbolikusan minden egyes egészségügyi dolgozót jelöli idén Ujhelyi István az Európai Polgár Díjra – ezt az MSZP EP-képviselője jelentette be a közösségi oldalán közvetített online sajtótájékoztatóján.
Az elismerést minden évben az Európai Parlament adja át a díjazottaknak, az idei jelölés határidejét a koronavírus okozta korlátozások miatt június végéig meghosszabbították. Az Európai Polgár Díjra olyan magánszemélyeket vagy szervezeteket lehet jelölni, akik kivételes teljesítményt nyújtottak az uniós tagállamok polgárai közötti kölcsönös megértés elmélyítésében és a szorosabb integrációban, vagy erősítették például az európai szellemiséget a határokon átnyúló együttműködésekkel. A jelöléseket minden tagállamban egy nemzeti zsűri értékeli, amely három EP-képviselőből, egy nemzeti civilszervezet és egy nemzeti ifjúsági szervezet képviselőiből áll. Az általuk rangsorolt legfeljebb öt jelöltet továbbítják az Európai Polgári Díj kuratóriumához, amely meghozza a végső döntést a díjazottakról; ennek a testületnek élén az Európai Parlament elnöke áll.
Ujhelyi István a sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a koronavírus járvány időszakában az egészségügyi dolgozók az első frontvonalban harcoltak az európai polgárok életéért. „Egyes adatok szerint világszerte több mint kétszázezer egészségügyi dolgozó kapta el a koronavírust és tragikus módon sokan bele is haltak a fertőzésbe. Áldozatvállalásuk és hivatástudatuk kiemelt tiszteletet érdemel. Álláspontom szerint nem lehet tehát más az Európai Polgár Díj egyik idei díjazottja, mint az ’egészségügyi dolgozó’, közöttük az orvosok, az ápolók, a betegszállítók, a mentősök, a gyógyszerészek, a szociális gondozók, minden olyan egészségügyi szakember, aki része a közellátásnak. A brüsszeli székhelyű, európai orvosi kamara jelölése szimbolikusan minden egészségügyi dolgozó elismerését jelenti. A hivatalos felterjesztést a mai napon megtettem, bízom benne, hogy a magyar nemzeti zsűri leendő tagjai kivétel nélkül támogatni fogják majd a javaslatomat” – fogalmazott Ujhelyi István.
Az Európai Orvosok Állandó Bizottságát (CPME – Comité Permanent Des Médecins Européens) 1959-ben alapították, jelenleg már közel harminc tagja van. A CPME képviseli a nemzeti orvosi szövetségeket egész Európában; elősegíti a legmagasabb szintű orvosi képzést és az orvosi gyakorlatot annak érdekében, hogy minden beteg számára biztosítható legyen a legmagasabb szintű egészségügyi ellátást Európában. A CPME magyar tagszervezete a Magyar Orvosi Kamara.
Az elmúlt években számos kiemelkedő magyar személyiség és civilszervezet nyerte már el az Európai Polgár Díjat, így többek között Böjte Csaba, Ferge Zsuzsa, Kozma Imre atya, a Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoport, a Nagycsaládosok Egyesület vagy épp az átlátszó.hu szerkesztősége.

Budapest, 2020-06-23

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István