„Európai szinten kell garantálni a minőségi gyermekkor feltételeit!”

Közzétéve: 2016.11.08.

dsc02883“Ha egy gyermek csak rossz minőségű oktatásban részesülhet, ha a szülei küzdenek a megélhetésért, ha egy család nélkülözésben kénytelen élni, akkor a gyermek még azelőtt végérvényesen a társadalom szélére kerülhet, mielőtt maga dönthetne saját sorsáról. Ez hosszú távú társadalmi és gazdasági következményekkel is jár. Ezért elengedhetetlen és összeurópai érdek, hogy az Európai Unióban minden gyermek számára biztosítottak legyenek a minőségi élet feltételei” – fogalmazott nyitóbeszédében Ujhelyi István szocialista EP-képviselő a gyermekkor minőségi javításáról szóló konferencián, az Európai Parlamentben. Az Európai Szülők Szövetsége és más szakmai szervezetek által kezdeményezett tanácskozáson bemutatták azt a kutatást is, amely egy egységes szabályozás kialakításának megvalósíthatóságát és benne a szülők szerepét vizsgálta.
Ujhelyi István az esemény házigazdájaként többek között arról beszélt hozzászólásában: bár a gyermekgondozással kapcsolatos szakpolitikák a tagállami kompetenciák részei az EU-ban, nem szabad elfelejteni, hogy vannak olyan közös európai eszközök és módszerek, amelyekkel érdemben javíthatóak a gyermekek és szüleik életminősége. Az MSZP európai képviselője szerint a nemzeti kormányoknak is fel kell ismernie: a gyermekkor minősége nagyban meghatározza, hogy egy felnövekvő társadalom a későbbiekben sikeres lesz-e, vagy kudarcra ítéltetett.
dsc02886„Nem nyugodhatunk meg addig, amíg egyetlen gyermek is hiányt szenved valamiben Európában. Minden gyermeknek biztosítani kell a hozzáférést a minőségi egészségügyhöz, a gyermekjóléti szolgáltatásokhoz, az oktatáshoz, a megfelelő lakhatáshoz és táplálkozáshoz. Sajnos, magyar állampolgárként tudom, hogy sokak milyen szörnyű helyzetben élnek. Csak Magyarországon több mint negyvenezer gyermek éhezik mindennap, miközben a társadalom közel fele a létminimum alatt él” – fogalmazott a konferencián Ujhelyi, hozzátéve: egy országról mutatott kép nagyban múlik azon, hogy miként bánik saját állampolgáraival. „Olyan kormányzati döntések, amelyek lecsökkentik a tankötelezettség határát – mint azt tette a magyar kormány -, nem megoldják a problémákat, pusztán a szőnyeg alá söprik. Ezzel szemben valódi, igazságos és fenntartható megoldások szükségesek!” – mondta az MSZP európai parlamenti képviselője.

Brüsszel, 2016-11-08

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István