Feladatlista Orbán Viktornak a moszkvai útjához

Közzétéve: 2022.01.31.

moszkvaiA rendkívül kényes ukrán konfliktus, valamint az egységes ellenzék, illetve az Európai Unió kérése és figyelmeztetése ellenére a Fidesz miniszterelnöke holnap Moszkvában tárgyal Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Sajnálatos módon Orbán Viktortól alapvetően nem várható, hogy kényes és fontos ügyekben az orosz elnök asztalára csapjon, pedig nem is olyan régen még határozott értékeket képviseltek. A Fidesz máig hatályos európai programja („Igen, Magyarország többre képes – 2009”) például így fogalmaz: „ha Európa engedi, hogy a szomszédságában szuverén államok essenek leplezetlen birodalmi önkény áldozatává, akkor azzal saját biztonságát is veszélyezteti; az Európai Unió csak egységesen tud hatékonyan fellépni a terjeszkedési ambícióit újra nyíltan hirdető Oroszországgal szemben.”
Miután a még rövid ideig hivatalban lévő magyar kormányfő semmilyen kérést és figyelmeztetést nem fogadott meg, ezért néhány pontban összeszedtem azokat a legfontosabb ügyeket, amelyeket – ha már alkalma nyílik Putyin elnökkel egyeztetni – mindenképpen a tárgyalóasztalra kellene tennie Orbán Viktornak. Bízzunk benne, hogy a Fidesz elnökének lesz elég bátorsága és érdekérvényesítő képessége ahhoz, hogy ezekben a kérdésekben valós eredménnyel tér majd haza és így legalább minimális értelme lesz annak, hogy jelen helyzetben Moszkvába utazott.

1. Határozottan követelni az orosz államtól, hogy akadályozás és időhúzás helyett tisztességes adatszolgáltatással és együttműködéssel gyorsítsák meg a SzputnyikV oltóanyag európai engedélyeztetését. Jelenleg ugyanis több százezer magyar kénytelen költséges korlátozásokat elszenvedni, miután a nekik beadott orosz vakcina még nem része az európai covid-igazolványnak. Ehhez kapcsolódóan világossá tesszük, hogy a készülő debreceni oltóanyag-gyárban is csak az EU által engedélyezett vakcinákat fogunk gyártani, vagyis amíg a SzputnyikV nem rendelkezik az EMA-elismerésével, addig a korábbi szándékainktól eltérően nem tartunk igényt rá.

2. Határozottan az orosz fél tudtára adni, hogy Magyarország nemzeti szuverenitásába történő súlyos beavatkozásnak tekinti a magyar kormány, hogy az ukrán-konfliktushoz kapcsolódóan Oroszország az 1997-es katonai állapotokhoz való visszatérést szorgalmazza a poszt-szovjet térségben, ami lényegében hazánk NATO-tagságának megszűnésével lenne egyenlő. Egyértelművé kell tenni az orosz fél számára, hogy Magyarország az Észak-Atlanti Szövetség (NATO) és az Európai Unió tagja, ennek megfelelően ennek a közösségnek az érdekeit tartja maximálisan szem előtt.

3. Határozottan közölni Oroszország vezetőjével, hogy nem tűrünk semmiféle külső beavatkozást az áprilisi magyarválasztásokba. Ha Oroszország bármilyen eszközzel is manipulálni próbálná a magyar választásokat, azokat a magyar kormány nem hagyná következmények nélkül. Egyúttal arra is felhívni Putyin elnököt, hogy Oroszország haladéktalanul hagyjon fel az EU tagállamaiban történő választások és belügyek befolyásolásának gyakorlatával; példaként említve a montenegrói puccsot.

4. Határozottan kiállni az oroszországi ellenzék ellehetetlenítése és államilag irányított vegzálása ellen. Világossá tenni Putyin elnök számára, hogy a magyar kormány, mint a demokratikus európai értékek őrzője értetlenül és aggodalommal szemléli, amikor orosz ellenzéki szereplőket figyeltetnek meg külföldön, kísérelnek meg meggyilkolni, esetleg sikerrel meg is gyilkolnak.

5. Határozottan elítélni a Belarusz térségben történt erőszakot és az abban való bármilyen orosz támogatást, illetve részvételt. A magyar kormány világosan és egyértelműen jelzi az orosz vezetésnek: számára elfogadhatatlan, hogy szövetségünk keleti határainál mesterségesen tart hatalmon egy olyan, feltehetően választási csalással hatalmon maradó politikai vezetőt, aki minden emberi jogi előírást megszegve, saját polgáraival szemben rendelt el erőszakos karhatalmi intézkedéseket.

6. Határozottan követeljük az orosz Nemzetközi Beruházási Bank munkatársainak teljeskörű diplomáciai mentességének visszavonását. Ez ugyanis azt a látszatot támasztja alá, hogy a Budapesten működtetett intézmény valójában egy orosz kémközpont, amely így szabad bejárással bír az Európai Unióban. Putyin elnök nyilván egyetértene azzal, hogy a kiélezett nemzetközi konfliktusban még a látszatát is el kell kerülni annak, hogy a Fidesz-kormány valamiféle vélt ellenszolgáltatás fejében segíti az orosz titkosszolgálat térnyerését az EU-ban.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
2022.01.31.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István