Fideszes vezetésű város is csatlakozott Ujhelyi sikerprogramjához

Közzétéve: 2019.05.02.

Discover-EU3-1068x623Harmadik fordulójához érkezett az Ujhelyi István szocialista EP-képviselő által mentorált európai sikerprogram: az ingyenes InterRail-jegyekre a mai naptól lehet újra pályázni az Európai Bizottság honlapján keresztül. A május 2.-án, vagyis ma délben megnyíló jelentkezési időszak május 16.-áig tart, eddig nyújthatják be a pályázatokat azok a tizennyolc éves fiatalok, akik élni kívánnak az ingyenes utazás lehetőségével. Az akár egy teljes hónapon át felhasználható InterRail-bérletekre ebben a fordulóban azok pályázhatnak, akik 2000. július 2. és 2001. július 1. között születtek és az Európai Unió valamelyik tagállamának polgárai.
A „FreeInterRail” alapötlete két német fiatal aktivistától, Vincent-Immanuel Herrtől és Martin Speertől származik, akik néhány éve arra tettek javaslatot, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a 18. születésnapján. A javaslatot elsőként Ujhelyi István szocialista EP-képviselő karolta fel és támogatta a megvalósulásig. Az MSZP politikusa által mentorált programban eddig összesen több mint 180.000 európai fiatal jelentkezett a lehetőségre, köztük többezer magyar tizennyolc éves. A program egyedülálló sikerét jól mutatja, hogy több mint tízszeres volt a túljelentkezés mindegyik esetben: legutóbb a 276 magyar helyre például közel háromezren jelentkeztek. Ez az arány kiugróan magas a környező, kelet-európai országok adatainak ismeretében is.
interrail„A program hosszú távú jövője is biztosítottnak látszik: a 2021-2027 közötti uniós költségvetésben ugyanis évi százmillió eurót különítettek el a folytatásra, ami kiugróan nagy összeg. A javaslat nem pusztán az ’ingyen-vonatozásról’ szól, hanem az európai fiatalság lehetőségeinek kinyitásáról, az integráció sikeres mélyítéséről, a kultúrák közötti jobb kommunikációról” – fogalmazott Ujhelyi István. A politikus hozzátette, hogy kezdeményezésére egyre több magyar települési önkormányzat csatlakozik a programhoz. Legutóbb tegnap jelentették be Ajka városában, hogy Schwartz Béla szocialista polgármester javaslatára az önkormányzat maga is fel fog ajánlani néhány InterRail-bérletet helyi fiataloknak. Sőt, néhány nappal ezelőtt Veszprém fideszes többségű közgyűlése rendkívüli ülésen szavazta meg azt az indítványt, amelyet Hartmann Ferenc szocialista önkormányzati képviselő és a fideszes polgármester, Porga Gyula közösen nyújtott be ezzel kapcsolatban. Az egységes döntés értelmében Veszprém városa  egymillió forint értékben vásárol InterRail-bérleteket, azokat pedig – a 15 éves uniós csatlakozási évforduló előtt tisztelegve – tíz veszprémi, ebben ez évben érettségiző fiatalnak fogják kiosztani, akik így idén nyáron Veszprém nagyköveteiként körbeutazhatják Európát. Ujhelyi István korábban azt is szorgalmazta, hogy a magyar kormány is álljon az általa mentorált program mellé és legyen Magyarország az első, amely minden 18 évesnek biztosítja az adott évben ezt a lehetőséget. Az MSZP politikusa szerint ez mindössze évi 9 milliárd forinttal terhelné meg a költségvetést, Ujhelyi többször megismételt javaslatára azonban a kormány egyelőre nem reagált.

A programra az alábbi linken lehet jelentkezni: ITT!

2019.05.02.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István