Ha nem csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, befagyva maradnak a források!

Közzétéve: 2022.03.29.

ügyiAddig befagyva maradhatnak a Magyarországnak járó uniós források, amíg hazánk nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez – erre irányuló kezdeményezést készítenek elő több ország EP-képviselői. Ha célt ér a javaslat, akkor függetlenül attól, hogy ki nyeri a vasárnapi választást hazánkban, a brüsszeli döntéshozók csak abban az esetben fogják megnyitni a jelenleg visszatartott támogatásokat Magyarország számára, ha az új kabinet megfelelő garanciákat ad a források védelmére, így például csatlakozik az Európai Ügyészséghez. Ez abban az esetben nem jelent problémát, ha Márki-Zay Péter alakíthat kormányt, hiszen az egységes ellenzék egyértelművé tette ezirányú szándékát, a Fidesz azonban továbbra is mereven elutasítja az uniós vádhatósággal való együttműködést.
Orbánék hazug módon azt állítják, hogy az európai források védelmét szolgáló Európai Ügyészség sérti a tagállami szuverenitást és egyfajta „nemzetek feletti zsarolóeszköz”, ezért nem csatlakoznak hozzá. Nem elég, hogy ez pitiáner hazugság, de még a Fidesz korábbi álláspontjával is teljesen ellentétes. Az Orbán Viktor vezette párt legutolsó írásos programja szerint („Igen, Magyarország többre képes! 2009”) a Fidesz nem elég, hogy határozottan támogatja az Európai Ügyészség felállítását, de egyetért határkörének bővítésével is „az unió pénzügyeit sértő bűncselekményeken túl más súlyos, több tagállamot érintő bűncselekményekre is.” A máig hatályos Fidesz-program szerint tehát szó sincs holmi tagállami szuverenitás-csökkenésről, vagy „zsaroló eszközről.” Ennek a fideszes programnak a publikálása óta csak a kormánypárt viszonyulása és érintettsége változott, az Európai Ügyészség keretei és működése nem. Orbán Viktor és bűnszervezete nyilvánvalóan azért retteg most az uniós vádhatóságtól, mert látja, hogy miként kattan a bilincs sorra az uniós pénzekkel visszaélő politikusok, akár egykori miniszterelnökök csuklóján is.
A Fidesz tehát nem elvi alapon, vagy a nemzeti szuverenitás védelmében utasítja el az Európai Ügyészséghez való csatlakozást, hanem kizárólag azért, mert így azt remélik: megúszhatják az uniós támogatások ellopása miatti felelősségre vonást. Ezért még az sem drága nekik, hogy elutasító magatartásuk miatt befagynak a Magyarországnak járó támogatások. Ha a Fidesz marad hatalmon, ez bizonyosan nem fog változni. Ha viszont a mostani ellenzék alakíthat kormányt: akkor csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, lehívjuk a hazánknak járó összes uniós támogatást, az európai pénzeket elsíboló maffiózókat pedig kíméletlenül elszámoltatjuk. És akkor Polt Péter sem fogja tudni már megvédeni őket.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő

Budapest/Brüsszel – 2022. 03. 29.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István