Hétszeres volt a magyar túljelentkezés az ingyenes vonatbérletekre!

Közzétéve: 2021.10.27.

 

dscRendkívüli sikert hozott az ingyenes InterRail-bérleteket szétosztó DiscoverEU-program kedden lezárult legutóbbi pályázata: több mint 330ezer európai fiatal jelentkezett, a magyar helyekre hétszeres volt a túljelentkezés – ezt Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, a program mentora jelentette be az ADOM Diákmozgalom szóvivőjével közösen tartott szerdai online sajtótájékoztatóján. Ujhelyi elmondta, hogy mintegy 60ezer bérletet ítélnek oda a pályázóknak az idei fordulóban; ezúttal a covid-járvány miatt tavaly kényszerűen kimaradtak is újra jelentkezhettek. Az EP-képviselő közölte, hogy a valamivel több mint ezer magyar bérletre mintegy hétszeres volt a túljelentkezés, ezzel pedig a résztvevő országok első harmadában végeztünk. Ujhelyi hozzátette, hogy ez azt is jelenti: nagyjából minden tizedik érintett fiatal jelentkezett a lehetőségre. Az EP-képviselő külön megköszönte a partnerként csatlakozott ADOM Diákmozgalom segítségét a pályázati lehetőség széleskörű terjesztésében; a fiatalok érdekképviseleti szervezetének egyébként Ujhelyi személyes vállalásként három extrabérletet is átadott a múlt héten, amelyet az ADOM által kiválasztott három delegált a DiscoverEU fiatal mentoraként használhat majd fel utazásra és számolhat be a program fejlesztéséhez hasznos tapasztalatairól a későbbiekben.

Schermann Fruzsina, az ADOM Diákmozgalom szóvivője az online tájékoztatón megerősítette, hogy örömmel vállalták a DiscoverEU program fiatal nagyköveti-mentori feladatait. Elmondta, hogy a Magyarországról jelentkezett közel 8000 pályázó közül több mint 2100 az ADOM kampányának köszönhetően és a diákmozgalom oldalán keresztül jelentkezett a lehetőségre; a program híre is több tízezer fiatalhoz jutott el nekik köszönhetően. Schermann Fruzsina hozzátette: a kiemelten magas jelentkezés azt is bizonyítja, hogy a magyar fiatalok nyitottak az európai értékek felé, sokan fontos identitásnak tartják az európaiságot és sok diák szeretné élesben is kipróbálni az iskolában szerzett nyelvtudását.

Ujhelyi hangsúlyozta, hogy a DiscoverEU hosszútávú jövője biztosított, hiszen a következő hétéves költségvetésben összesen mintegy 700millió euró áll majd rendelkezésre. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint arra kéri a magyar államot és a magyar önkormányzatokat, hogy (Veszprém és Ajka példáját alapul véve) csatlakozzanak ehhez a programhoz és saját forrásból teremtsenek hasonló lehetőséget az érintett korosztály tagjainak helyben vagy országosan.

A „FreeInterrail”-program eredeti koncepciója két fiatal német aktivistától származik, akik néhány évvel ezelőtt azzal az ötlettel álltak elő, hogy az EU minden európai fiatalt lepjen meg egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján. A javaslatot először Ujhelyi István karolta fel, aki egészen a megvalósításig támogatta a projektet; ebben végül Manfred Weber néppárti frakcióvezető és Navracsics Tibor volt uniós biztos is jelentős szerepet játszottak. A program korábbi kísérleti szakaszában több mint 350ezer európai fiatal jelentkezett a lehetőségre, és közülük már több mint 70ezren kaptak ingyenes vonatbérletet. A program sikerét jól mutatja, hogy az elmúlt években számos elismerést is elnyert: például az Európai Nívó Díjat.

Brüsszel/Budapest – 2021.10.27.

 

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István