InPUT: európai akcióprogram segítené az ukrán turizmus újraindulását

Közzétéve: 2022.12.14.

inputkerUkrajna bátor népének ítélték oda idén az Európai Parlament által alapított Szaharov-díjat, amelyet 1988 óta az emberi és alapvető jogok védelme érdekében fellépő személyek, illetve csoportok kapnak meg. Az elismerést a mai napon adták át az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén az ukrán kormány és az ukrán civilek képviselőinek.
Erre a napra időzítették az InPUT nevű EU-ukrán kezdeményezés elindítását is – erről Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, az EP közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke, az InPUT akcióprogram kezdeményezője tett bejelentést Strasbourgban. Az „InPUT – Industry of Peace for Ukrainian Tourism” elnevezésű program az európai turisztikai szervezetek összefogását és koordinációját jelenti az ukrán turisztikai szektor megsegítése érdekében. „A turizmus a béke iparága. Háborúban nincs turizmus, nincs béke és nincs stabilitás. A turizmus békeidőben összehozza az embereket, erős hidakat épít eltérő kultúrák között, de gazdasági és szellemi fejlődést is jelent az ágazat keretein túlnyúlóan is. Ukrajnának segítség kell ahhoz, hogy amint véget ér a háború, a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban megindulhasson a helyreállítás, a lerombolt közlekedési és turisztikai infrastruktúra újjáépítése. Arra van szükség, hogy Ukrajna a háború vége után mielőbb visszakerüljön a kedvelt és értékes turisztikai desztinációk térképére. Az InPUT akcióprogram ehhez gyűjti a szakmai támogatókat” – fogalmazott Ujhelyi István.
Az EP-képviselő elmondta, hogy Mariana Oleskivvel, az ukrán állami turizmusügynökség vezetőjével együttműködve hívták életre az InPUT-ot, amelyhez több mint nyolcvan turisztikai és a turizmus ágazattal összefüggő szakmai szervezet kapcsolódását kérték, így várják többek között az ENSZ turisztikai világszervezetének (UNWTO) együttműködését is.

Strasbourg – 2022.12.14.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István