Tovább dübörög az ingyenes InterRail-program: újra többszáz magyar fiatal jut lehetőséghez

Közzétéve: 2018.12.04.

interrail11Fiatalok, itt az idő! Elindult az ingyenes InterRail-program második fordulója!
2018. november 29. és 2018. december 11. között lehet ismét pályázni az ingyenes vonatbérletekre.
Ezúttal 12.000 ingyenjegyet osztanak szét a 18. éves európai fiatalok között, ebből közel 300 magyar juthat ismét lehetőséghez.
A szabályok és feltételek ezúttal is ugyanazok:
•    A DiscoverEU programra az Európai Bizottság ifjúsági programjának honlapján lehet regisztrálni: www.europa.eu/youth/EU
•    A jelentkezőnek 2018. december 31.-ig be kell töltenie a 18. életévét, de nem lehet annál idősebb
•    Azok, akik az előző körben nyertek és utaztak, most nem pályázhatnak. Azok, akik az előző körben pályáztak, de nem nyertek; viszont december 31 előtt még 18. évesek, újra próbálkozhatnak
•    Az utazás tervezett kezdeti időpontjának 2019. április 15 és 2019 október 31 közé kell esnie; időtartam tekintetében pedig legalább egy, legfeljebb harminc napot ölelhet fel.
•    A fiatalok ezúttal is egyéni, de akár csoportos formában is igénybe vehetik az ingyenes utazási lehetőséget (maximum 5 főig).
A “DiscoverEU” program hosszú távon folytatódik, a következő uniós költségvetési ciklusban már évi 100 millió euró állhat majd rendelkezésre.
A program sikerét mutatja, hogy az előző körben (amikor 15ezer bérletet osztottak szét) több mint hétszeres volt a túljelentkezés, a magyar kvótára is többszörös volt az igény. Ugyancsak a program elismertségét mutatja, hogy a napokban nemzetközi nívódíjjal tüntették ki a kezdeményezést Bécsben.
Ez a program nem pusztán „ingyenvonatozásról” szól, hanem az európai tagállamok és kultúrák egymás közötti kommunikációjáról, egymás megismeréséről, a fiatalok tapasztalatszerzéséről, az európai értékek képviseletéről és hirdetéséről.
.
Rövid DiscoverEU történet:
•    2014: Megjelennek az első cikkek Vincent-Immanuel Herr és Martin Speer német aktivisták „FreeInterRail” javaslatáról a német sajtóban.
•    2015: Ujhelyi István magyar EP-képviselő Brüsszelbe hívja a Herr&Speer párost, hogy a megvalósításról egyeztessenek.
•    2015: Többszöri találkozót és szakmai egyeztetést követően Ujhelyi a program egyik mentora lesz és hivatalos pilot projektet nyújt be az Európai Bizottsághoz a megvalósítás érdekében. Ezt a brüsszeli testület először elutasítja.
•    2016: Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a State of Union beszéd vitájában támogatásáról biztosítja a két német fiatal javaslatát és megvalósításra kéri az európai intézményeket; az EPP ezután hivatalosan is beáll a kezdeményezés mögé
•    2016: Parlamenti kerekasztalt szervez Ujhelyi István a két német aktivista, a parlamenti frakciók szakpolitikusai, az Európai Bizottság képviselői és a turisztikai szektor érdekképviselői részvételével. A Bizottság szakértője itt jelenti be: kísérleti projektként elindítják a programot.
•    2017: Szűkített formában és az E-twinning program keretében elindul a kísérleti program: először nagyobb csoportok, osztályok számára biztosítják az utazási lehetőséget. Ebben az első, kísérleti körben 70 magyar fiatal jutott ingyen utazáshoz.
•    2017: Az Európai Parlament két legnagyobb politikai frakciója, az EPP és az S&D megállapodnak arról, hogy egy újabb, immár bővített és a tapasztalatok alapján átdolgozott pilot projekt keretében 12 millió eurós keretösszeggel 2018-tól folytatják az InterRail-programot.
•    2018: Parlamenti konferenciát hívott össze Ujhelyi István a 2017-es kísérleti szakasz megvalósításának kiértékelésére. Az eseményen Navracsics Tibor uniós biztos kabinetjének szakértője ismerteti az új kereteket és a 2018-as program várható részleteit.
•    2018: Az Európai Bizottság, azon belül is Navracsics Tibor uniós biztos munkatársai folyamatosan egyeztetnek a Weber-, és az Ujhelyi-iroda szakértőivel, valamint a szakmai szervezetekkel az átdolgozott program véglegesítéséről.
•    2018: Jean-Claude Junker, az Európa Bizottság elnöke bejelenti, hogy a 2020-tól kezdődő, következő többéves pénzügyi keretben összesen 700 millió eurós keretösszeget kívánnak biztosítani a program kiszélesítéséhez és teljes körű megvalósításához, ez évi 100 millió euró.
•    2018. május 3.: Navracsics Tibor, Manfred Weber és Ujhelyi István az Európai Bizottság épületében közös rendezvény keretében jelentették be a 2018-as program megvalósítását, amelynek keretében többszáz magyar fiatal is lehetőséghez, illetve ingyen utazáshoz jutott. Ujhelyi egy-egy szimbolikus vonatjeggyel lepte meg a két ötletgazdát, egyúttal meghívta őket, hogy az első Szabad Európa Kártyás fiatalokkal egyidőben látogassanak el Magyarországra.
•    2018. november 29.: elindul a pályázat második fordulója
copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István