Itt a magyar kormány válasza a Sargentini-jelentésre – propaganda és szemfényvesztés

Közzétéve: 2018.05.07.

 A magyar kormány ámokfutása miatt az EU történelme során először kezdeményezték a “nukleáris opcióként” is emlegetett hetedik cikkely alkalmazását egy tagállam ellen. A Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő által jegyzett jelentés és a különböző szakbizottságok által ahhoz beadott kiegészítő-vélemények azt hivatottak kiértékelni, hogy a jogállamiság és az alapvető jogok rendszerszintű veszélynek vannak-e kitéve Magyarországon – ami alapján megalapozottan lehetne szankciókat alkalmazni Budapest ellen.
Az eljárásrend szerint ilyenkor előírt folyamat részeként a magyar kormány is véleményt csatolhat a hetedik cikkely alkalmazását javasló dokumentumhoz. Az Orbán-kormány élt is a lehetőséggel, hiszen egy közel 60 oldalas anyagot nyújtottak be a Sargentini-jelentéshez, melyben az abban foglalt tényszerű állításokat igyekeznek inkább kevesebb, mint több sikerrel tagadni, gyakran igencsak kreatívan értelmezve a valóságot. A teljes anyag itt olvasható: Information sheet of the Hungarian Government on the issues raised by th…

Az egyébként a Szijjártó Péter által képviselt bulldog-diplomáciától eltérő módon higgadt, ugyanakkor továbbra is propagandisztikus csúsztatásokkal teli vélemény a magyar kormány már unalomig ismételt érveit visszhangozva tiltakozik, minden ellentmondásos ügyet sajátos, illiberális szemszögéből bemutatva. Ismét csak pajzsként tartják maguk előtt a teljes magyar nemzetet, mondván a választási eredmények is megerősítik, hogy a kormánynak joga van olyan véleményt megfogalmazni, amely adott esetben nem találkozik az európai többség álláspontjával. A Sargentini-jelentést politikai nyomásgyakorlásként értelmezik, a holland képviselő munkáját pedig azzal akarják hitelteleníteni, hogy saját következtetések híján csupán nemzetközi szervezetek jelentéseire hivatkozik – gyakran már lezárt, idejétmúlt ügyeket ismét felmelegítve. A jelentést összességében az „eltévelyedett nemzetközi baloldal gáncsoskodásának” állítják be, majd tételesen, bekezdésről bekezdésre haladva az eredeti jelentés minden állítását megpróbálják cáfolni.
Mindez legtöbbször abban merül ki, hogy a kritikára válaszul számba veszik a kritika kiváltó oka ellen az elmúlt 8 évben meghozott intézkedéseket. Azt természetesen már nem teszik hozzá, hogy ezeket a saját maguk által hozott törvényeket csak a legritkább esetben tartják be, míg a hatalmi ágak összefonódása miatt a kormány rendszeres visszaélései és túlkapásai gyakorlatilag mindig következmények nélkül maradnak.
A kormányzati válasz tökéletes bizonyíték arra, hogy Orbán és a Fidesz tulajdonképpen semmiben sem kész kompromisszumra vagy önkritikára: csakis kuruckodásra és pökhendi gáncsoskodásra. Amikor lehetősége lenne európainak mutatkozni, akkor is csak a gőgös akadékoskodásra futja. Arcpirító módon a Brüsszel ellen nyílt szabadságharcot vívó Fidesz-kormány a jelentés elítélésekor az emberek uniópártiságára is hivatkozik, miközben a napnál is világosabb, hogy a társadalom épp a kormány tevékenysége ellenére, nem pedig annak következtében elkötelezett az uniós tagságunk iránt. Ugyanennyire felháborító a választókerületek önkényes átrajzolását arányosnak, vagy a jólétünket és biztonságunkat garantáló Európai Unió ellen uszító, irányított és hazug kérdésekkel operáló nemzeti konzultációt a „demokrácia ünnepének” nevezni. A magyar kormány által létrehozott alternatív valóságra ugyancsak ékes bizonyíték, hogy szerintük ellenzéki médiatúlsúly van Magyarországon, miközben a sajtószabadság nagyobb, mint Nyugat-Európában. Képesek tehát a Népszabadság és a Magyar Nemzet beszántása, a megyei napilapok és a közmédia teljes kontrollja, valamint a bizonyíthatóan hazug álhírekkel operáló fideszes hírportálok működése mellett ilyen orbitális hazugságra. Ez a ferdítésekkel és féligazságokkal teli dokumentum pontosan megmutatja, hogy a magyar emberek és az európai döntéshozók mellett még legfontosabb szövetségeseit, a velük szemben már egyre élesebb kritikára hajló keresztény-konzervatív néppártiakat is komplett hülyének nézi az Orbán-kormány. Állítom, hogy jelenleg azok a valódi magyar hazafiak, akik folyamatos gáncsoskodás helyett az Európai Unió fősodrában igyekeznek tartani Magyarországot – még akkor is, ha ez a Fidesznek nem tetszik.

Ujhelyi István, európai parlamenti képviselő (MSZP)

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István