Jogállamiság: Orbánéknak papírja lett arról, hogy hazudnak

Közzétéve: 2020.12.17.

vetopaprJelentős többséggel fogadta el az Európai Parlament azt a többpárti állásfoglalást, amely világosan rögzíti a január elsejével életbe lépő jogállami mechanizmus tartalmi kereteit. Ez a többpárti dokumentum egyértelműsíti, hogy Orbán Viktor és a fideszes propaganda-hálózat hazudik a költségvetési zsarolás feladását jelentő Tanácsi kompromisszumról és annak következményeiről. A Fidesz hamisan győzelemként, az Európai Unió „letérdeltetéseként” ünnepelte Orbánék fegyverletételét, hazug módon azt állítva: sikerült megakadályozniuk a jogállami mechanizmus elindulását és fellúgozni annak tartalmi kereteit. A Fidesz többek között olyan tételek megakadályozását ünnepelte (például a migráció kérdésének összevonása a költségvetési források kifizetésével), amely soha nem is volt napirenden.

Az Európai Parlament által most elfogadott többpárti állásfoglalás egyértelműen és világosan kimondja, hogy a jogállamisági mechanizmus január elsejével életbe lép. Az állásfoglalás kimondja, hogy az Európai Tanács által elfogadott politikai nyilatkozat – amelyre Orbán győzelmi papírfecniként hivatkozik – nem bír jogi relevanciával, a Tanács következtetései nem írják felül a korábban kidolgozott és most megerősített mechanizmus törvényi kereteit. Az Európai Parlament kimondta azt is, hogy gyorsított eljárás lefolytatását kéri az Európai Bíróságtól a mechanizmus megtámadása esetén; vagyis hamis volt az az állítás is, hogy ez a mechanizmus jogszerűségéről szóló döntés a következő választásokig is elhúzódhat.

A Fidesz vezetői és közpénzből fizetett reklámemberei tudatosan hazudtak a jogállamisági mechanizmusról. Erről most már papírjuk is van.

Ujhelyi István

európai parlamenti képviselő (MSZP)

Budapest/Brüsszel – 2020.12.17. 

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István