Karácsony: „Akkor leszünk különbek, ha különb döntéseket hozunk!”

Közzétéve: 2021.09.24.

 

europa„Az ózdi jobbikos jelölt nem lehet jelölt. Ez nem fér bele és ne is férjen bele!” – ezt Karácsony Gergely jelentette ki az Ujhelyi István szocialista EP-képviselővel folytatott online beszélgetésében a náci karlendítést végző (jelenleg a DK és a Jobbik támogatását még élvező) ózdi politikus kapcsán. A „Heti Kettes Ujhelyivel” címet viselő interjúsorozat mai epizódjában az ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt mondta: az előválasztásnak az is előnye, hogy idő előtt kiderülnek ezek a problémák. „Tíz éve szorgalmazom, hogy az ellenzéki, baloldali pártoknak a Jobbikkal szót kell tudni érteni. Azt, hogy a Jobbik elindult a szélsőjobbról középre, egy őszinte folyamatnak gondolom. Éppen ezen folyamat hitelességének megőrzése miatt, az ellenzéki együttműködés közös erkölcsi talapzatán állva határozottan ki kell mondani: ilyen akciók nem férnek bele” – fogalmazott a főpolgármester.

Ujhelyi arról is kérdezte Karácsony Gergelyt, hogy miként lehet majd úgy lebontani a NER rendszerét, hogy az ne vessen fel újabb jogállamisági problémákat, amelyek továbbra is alapot adhatnának például az uniós források befagyasztására. Karácsony ezzel kapcsolatban világossá tette: a következő kormánynak minden eszköze megvan ahhoz, hogy a politikai akaratát érvényesítse, ezért „hűbelebalázs jogászkodásnak” nevezte azt a felvetést, hogy adott esetben akár feles törvényekkel fogják módosítani a kétharmados jogszabályokat. Ez szerinte nem járható út, mint fogalmazott: eddig „elengedte a füle mellett ezt a felvetést”, de most beleáll, mert ez a jogi barkácsolás „nem Európába vezető út” és nem segíti a „magyar nép felszabadítását”.

– 2022-ben a magyar választók egy nagyon egyértelmű és világos értékválasztás elé kerülnek: maradunk az európai uniós intézményrendszerben, maradunk az Európai Unió tagjai és kilépünk a NER közjogi ketrecéből, vagy az Európai Unióból lépünk ki és maradunk a NER-ben – hangsúlyozta Karácsony Gergely, utalva arra, hogy az Európai Bíróság hamarosan megszülető döntése egyértelművé fogja tenni: a jelenlegi magyar közjogi rendszer nem alkotmányos, hanem „orbánviktoros”. Karácsony szerint ez pedig összeegyeztethetetlen az európai értékekkel, a mostani helyzetben szerinte fel sem merülne, hogy hazánkat ebben az állapotában felvegyék az Európai Unióba. Hangsúlyozta, hogy a NER lebontásában az Európai Unió a szövetségesünk, éppen ezért ezt erősíteni kell, nem pedig gyengíteni azzal, hogy „Orbán Viktorabbak leszünk Orbán Viktornál” – utalva ezzel ismét a jogállami keretek szükséges fenntartására. Karácsony szerint minden olyan megoldás, amely az európai értékek talaján áll és amely bevonja a magyar népet a NER rendszerének lebontásába (egyik példának a népszavazást hozta fel), az szerinte mind járható út. „Önmagában attól, hogy megnyertük a választást, még nem leszünk különbek Orbán Viktornál. Akkor leszünk különbek, ha különb döntéseket hozunk” – tette hozzá Karácsony a „Heti Kettes Ujhelyivel” aktuális epizódjában.

Az előválasztás első fordulójában az MSZP, a Párbeszéd és az LMP támogatásával induló miniszterelnök-jelölt a beszélgetés során azt is kijelentette, hogy szerinte az Európai Unió meglehetősen lassan reagált a jogállamisági problémákra. „Német, francia, vagy luxembourgi adófizetőként én biztosan nagyon dühös lennék, ha azt látnám, hogy az adófizetői pénzemből nem Magyarország, hanem csak a magyar kormány gyarapodik. Ekkora balek nem lehet egy intézmény, hogy ezt hosszú távon eltűrje” – fogalmazott a főpolgármester, hozzátéve: ha egy kormány nem tud megfelelni a jogállamisági és anti-korrupciós garanciáknak, akkor az uniós pénzeket nem a kormánynak kell adni, hanem közvetlenül az embereknek. Ujhelyi István ezzel kapcsolatban megjegyezte: az előző EP-ciklusban többek között az ő kezdeményezésére került bele a jogállamisági mechanizmus keretrendszerébe az úgynevezett „végső kedvezményezettek védelme”, ami azt biztosítja, hogy a források végfelhasználói (civilek, vállalkozások, önkormányzatok) akkor is megkapják a nekik járó forrásokat, ha a kormányzat bűnei miatt azokat befagyasztják; ebben az esetben az illető kormánynak elő kell finanszíroznia azokat, amíg a jogállamisági kifogások elmúlása után meg nem kapja utólag az összeget.

Karácsony a beszélgetés során azt is világossá tette, hogy ha ő alakíthat kormányt jövőre, akkor egyik első intézkedéseként Magyarország csatlakozik majd az Európai Ügyészség intézményéhez és lehívja a teljes uniós helyreállítási alapot, nem csak az Orbán-kormány által megigényelt – de jogállami problémák miatt eddig még meg nem kapott – vissza nem térítendő támogatást. Karácsony szerint erre azért van szükség, mert meg kell erősíteni az ország szociális védelmét, a koronavírus-járvány miatti válsághelyzetben komoly sérüléseket elszenvedő kis- és középvállalati szektort, vagy a pandémia által a hiányosságait látványosan megmutató egészségügyi rendszert. Ujhelyi ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy a kormány azért nem kérte a visszatérítendő, rendkívül kezdeményes hitelrészt, mert az Unió megszabta volna, hogy azt mire költhetik el; ezzel szemben most az Orbán-kormány a piacról vesz fel, rosszabb kondíciók mellett mintegy 1600 milliárdnyi devizahitelt, amelyből „osztogathat és fosztogathat”.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen jövőt képzel el az Európai Unió számára, a főpolgármester a videóban úgy fogalmazott: olyat, amelyben nincsenek első- és másodrangú európai polgárok. Karácsony Gergely kiemelte a szociális pillér fontosságát, valamint azt, hogy legyenek egységes standardok a szociális dimenzióban is. Ezzel kapcsolatban „nagyon szuper javaslatnak” nevezte a részben Ujhelyi István által kezdeményezett Európai Egészségügyi Unió koncepcióját, mondván: a pandémia bebizonyította, hogy Európának igenis szüksége van egységes egészségpolitikára. „Ha tudjuk a minimálbér-szabályozásokat, a foglalkoztatást, a szociális védőhálót, az egészségügyi ellátást egységesíteni, akkor egy olyan társadalmi kohézió alakul ki az Európai Unión belül, ami az emberek Európája lesz, a jog, a tőke, a politikusok Európája után” – fogalmazott Karácsony Gergely.

Budapest/Brüsszel – 2021.09.24.

 

 

 

 

 

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István