Kész átverés: csak szavakban volt együttműködő a kormány

Közzétéve: 2021.12.01.

duma(A pedagógus szakszervezetek és Ujhelyi István közös közleménye)

Több mint két hónappal ezelőtt előremutató és határozottan konstruktív megbeszélést folytattunk Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel a pedagógusok és a gyermekek – a covid-járvánnyal összefüggő – mentális egészségének megőrzése, illetve megerősítése érdekében tett szakmai javaslatainkról. A kormányzat az eddigi gyakorlatával ellentétben kifejezetten nyitottnak és érdeklődőnek mutatkozott; közös kiállásunkkor is azt az alapállítást fogalmaztuk meg, hogy ez egy pártok és szakmai viták felett álló nemzeti ügy kell legyen. Úgy tűnik azonban, a kormány végül másképp gondolja. Az elmúlt két hónap azt bizonyította: csak szavakban volt együttműködő a kormányzat, hiszen közös javaslataink töredékét sem fontolták, illetve valósították meg érdemben.

Közös megbeszélésünkön még egyetértés volt abban, hogy az új tanév kezdetén érdemes figyelmet és erőforrásokat összpontosítani a covid-járvánnyal összefüggő mentális problémák felmérésére, kezelésére, illetve megelőzésére. Ezzel kapcsolatban konkrét programot tettünk a kormány asztalára. Tény, hogy ezektől függetlenül azóta elindult egy online-, illetve telefonon elérhető, ingyenes pszichológiai segítő szolgáltatás; a szakértőkkel közösen megfogalmazott javaslatainkból azonban ezen felül a kormány vállaltan nem kíván semmit sem megvalósítani; mondván azok „nem időszerűek”. Az elmúlt hetekben – a korrekt együttműködés kereteit betartva – számos újabb megkeresést és kérdést tettünk fel ezzel kapcsolatban a kormányzati tárgyalópartnereknek, de az utóbbi időben már érdemi válaszra sem méltatnak minket.

Mi, továbbra is határozottan azt gondoljuk és azt képviseljük, hogy a covid-járvány időszakában fokozott figyelem és kormányzati döntés kell kísérje a mentális jólét megőrzését. Továbbra is elengedhetetlennek tartjuk, hogy átfogó felmérés készüljön a Magyarországon igénybe vehető pszichológiai- és mentálhigiénés szolgáltatásokról, valamint az iskolapszichológusi hálózat jelenlegi állapotáról. Számos szakmai és civilszervezet – a fiatalok coviddal összefüggő, súlyos mentális sérülékenységét bizonyító – reprezentatív felmérésére támaszkodva határozottan szorgalmazzuk a magyarországi tanulók mentálhigiénés állapotának átfogó felmérését, különös hangsúlyt fektetve a coviddal összefüggésben lévő tünetekre, a kényszerű bezártság miatt megnövekedett és káros hatással bíró internethasználat következményeire, a karantén-időszakban az online aktivitással arányosan felerősödött cyber-bullying, vagyis online zaklatás hatásaira. Továbbra is elengedhetetlennek tartjuk, hogy legyen biztosított a pedagógusok számára egy, a covid-járvánnyal összefüggő mentálhigiénés problémák felismerését és kezelését segítő, akkreditált módszertani képzés, amelyhez már most számos szakmai anyag a rendelkezésre állna. Továbbra is kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a magyar kormány és a magyar civilszervezetek minél hatékonyabban tudjanak forrásokat lehívni az Európai Unió által elindított, közel egymilliárd eurós költségvetésű „EU4Health”-programból, elsősorban a mentálhigiénével összefüggő programok megvalósítására. Ehhez mi szakmai- és civil együttműködést ajánlottunk, de érdemi választ erre a javaslatra sem kaptunk.

Őszinte csalódottsággal tölt el minket, hogy a nyitott és konstruktív egyeztetéseink ellenére a kormányoldal végül tulajdonképpen egyetlen javaslatot sem fogadott be és valósított meg az általunk asztalra tett szakmai csomagból. Nem múló határozottsággal állítjuk: a járványhelyzettel összefüggő mentális egészségvédelem – nemcsak a diákok és a pedagógusok, de a teljes magyar társadalom tekintetében is – olyan nemzeti ügy kell legyen, amely során nem a vitás pontokat, hanem a közös megoldásokat kell keresni. Mi továbbra is azon dolgozunk, hogy a covid-járvány következtében még erősebben megmutatkozó mentálhigiénés kihívásokra hosszútávú és eredményes válaszok szülessenek. Mivel valóban nemzeti ügyről van szó, ezért a partnerségünk – a másik fél mindenkori magatartásától függetlenül – bármikor elérhető és igénybe vehető marad.

Nagy Erzsébet és Fehér Tibor – Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

Szabó Zsuzsanna és Totyik Tamás – Pedagógusok Szakszervezete

Ujhelyi István – európai parlamenti képviselő, az EP közegészségügyi bizottságának tagja

Budapest – 2021. 12. 01.

 

 

 

 

 

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István