Kétszázzal több magyar fiatal kap idén ingyenes európai vonatbérletet

Közzétéve: 2022.05.25.

42636386_ada7e1e71fd9ef0bb634656e4fc10cf7_wmAz eredeti kvótához képest 215 vonatbérlettel több jut a magyar fiataloknak a DiscoverEU most lezárult pályázati fordulójában – jelentette be online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István EP-képviselő, az európai program mentora. Az MSZP politikusa elmondta, hogy a nemrég lezárult tavaszi fordulóban Magyarországon sokszoros volt a túljelentkezés az ingyenes utazási lehetőségre, míg voltak olyan tagállamok, ahol nem jelentkezett elég fiatal a kvóta szerint kiosztható bérletekre. Ujhelyi közölte, hogy az Európai Bizottság illetékeseivel tárgyalva elérte: a fel nem használt jegyeket a túljelentkező tagállamok között osztják el, így Magyarországon is kétszáztizenöttel több fiatal, összesen 958-an élhetnek idén nyáron a különleges lehetőséggel.
A szociáldemokrata politikus hangsúlyozta, hogy az elmúlt években hat fordulóban összesen mintegy 750ezer európai, az adott évben tizennyolc éves fiatal jelentkezett a pályázatra, közülük 165ezren már körbe is utazták Európát az ingyenes bérlettel. Ujhelyi elmondta, hogy Magyarországról eddig összesen több mint húszezren nyújtottak be pályázatokat, közülük több mint négyezren bérlethez is jutottak. Az EP-képviselő a sajtótájékoztatón arra kérte a kormányt és az önkormányzatokat is, hogy támogassák a program minél szélesebb megvalósítását. „Ez nem pártpolitikai kérdés. Bár én indítottam el ezt a mozgalmat és sokat küzdöttem a megvalósításáért, ebben a néppárti frakcióvezető Manfred Webernek és a korábbi uniós biztos Navracsics Tibornak is komoly szerepe volt” – fogalmazott, rámutatva: ha a kormány támogatná a programot, akkor akár szállástámogatást vagy épp némi költőpénzt is adni lehetne a győztes magyar pályázóknak. Hozzátette: Európa számos városában külön kedvezményeket kapnak bizonyos belépőkből és szolgáltatásokból azok a fiatalok, akik a DiscoverEU program nyertes pályázóiként járnak a városban, ez példa lehet Budapest és más nagyvárosok számára is.
A „FreeInterrail”-program eredeti koncepciója két fiatal német aktivistától származik, akik néhány évvel ezelőtt azzal az ötlettel álltak elő, hogy az EU minden európai fiatalt lepjen meg egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján. A javaslatot először Ujhelyi István karolta fel, aki egészen a megvalósításig támogatta a projektet. A program sikerét jól mutatja, hogy az elmúlt években számos elismerést is elnyert, például az Európai Nívó Díjat, de Ujhelyit is az Év EP-képviselőjének jelölték a program megvalósításáért. Ebben az évben még egy pályázati forduló lesz, ennek részleteit ősszel írja majd ki az Európai Bizottság.

Budapest/Brüsszel – 2022.05.25.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István