Küldik az uniós támogatást a magyar munkahelyvédelemre, de kinek jut majd belőle?

Közzétéve: 2020.11.30.

forrassureTöbb mint hetvenmilliárd forintnyi támogatást folyósítanak holnap Brüsszelből az európai munkahelyvédelmi program keretében, ez a Magyarországnak jóváhagyott 500 millió eurós, azaz nagyjából 180 milliárd forintos egyedi hitelcsomag első részlete. Már csak az a kérdés, hogy kinek jut belőle?!

Még tavasszal, a koronavírus-járvány első hulláma idején számos alkalommal felszólítottam a magyar kormányt, hogy minél szélesebb körben vegye igénybe az Európai Unió válságkezelése révén rendelkezésre álló forrásokat, hívjon le például támogatást a munkahelyvédelmi alapból (SURE-program). A Fidesz-kormány eleinte még a létezesét is letagadta ezeknek az uniós támogatási eszközöknek, idővel mégis bevallani kényszerültek, hogy többmilliárd forintnyi értékben igényeltek hitelkeretet a csökkentett munkaidős foglalkoztatással és a hasonló intézkedésekkel kapcsolatos kiadások finanszírozását segítő programból. Különösen figyelemreméltó, hogy – mint az a folyósítás részleteiből kiderült – a Fidesz most azt az egészségügyi dolgozóknak kifizetett, egyszeri ötszázezer forintos juttatást is ebből a hitelből fogja finanszírozni, amelyet eredetileg még az MSZP követelt az ágazat dolgozóinak. De ugyanez igaz a KATA-rendszerben adózó kisadófizetőknek nyújtott mentességre is, amelyet szintén ebből a brüsszeli forrásból fedez a kormány.

A Fidesz azt továbbra is titkolja, hogy milyen technikai vagy más tartalmi okok vezettek oda, hogy a magyar kormány pályázatát jelentős csúszással, az eredetileg igényelt keretösszeg valamilyen mértékű csökkentésével sikerült csak elfogadtatni az Európai Bizottsággal. Hasonlóképp válaszra vár, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői legutóbb miért nem szavazták meg az Európai Parlamentben azt az állásfoglalást, amely a járvány fokozódó hatása miatt ezt az átmeneti pénzügyi eszközt a későbbiekben is, állandóan elérhetővé tette volna.

A legnagyobb kérdés azonban egyelőre továbbra is az, hogy ebből a kedvezményes uniós hitelből kiket és milyen mértékben fog megsegíteni a magyar állam, félő ugyanis, hogy ezúttal is leginkább csak a NER kegyeltjei, illetve oligarcha-finanszírozói részesülhetnek majd a támogatásból. Felszólítom tehát a kormányt, hogy tételesen számoljon el azzal: mely vállalkozások juthatnak hozzá a hitelhez, milyen egészségügyi eszközbeszerzéseket kívánnak utófinanszírozni a keretből, illetve mely állami tulajdonú vállalatok „különleges intézkedésekhez kötődő költségeit”, valamint milyen „állami tisztviselők egészségének megóvására meghozott intézkedések” költségeit kívánják ennek a keretnek terhére elszámolni.

Ujhelyi István

európai parlamenti képviselő

Budapest/Brüsszel – 2020.11.30.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István