Magyar politikusok lettek az Európai Egészségügyi Unió „bajnokai”

Közzétéve: 2021.06.08.

 

bajnokKét magyar politikus is helyet kapott az Európai Egészségügyi Unió nemzetközi mozgalmának „bajnokai” között – ezt az egészségügyi kompetenciák felülvizsgálatára szerveződő nemzetközi civilszervezet közölte a honlapján. Ujhelyi István EP-képviselőt és Kökény Mihály volt szakminisztert az egészségügyi unió megalkotásában vitt kezdeményező és úttörő szerepük miatt választották be egyedüli magyarokként a szimbolikus testületbe.

Az Európai Egészségügyi Uniót támogató mozgalmat Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyért felelős korábbi biztosa indította útjára, miután közös publikációban állt ki az európai egészségügy reformja és a tagállami kompetenciák újragondolása mellett többek között Klaus Hansch volt EP-elnökkel. A mozgalomhoz azóta számos szakmai érdekképviselet és civilszervezet csatlakozott, de az általuk kiadott támogatói kiáltvány aláírói között szerepelnek volt uniós biztosok, professzorok, nemzetközi egészségügyi vezetők is. A mozgalom célja, hogy minél hatékonyabban megvalósuljon az Európai Egészségügyi Unió koncepciója, és többek között megerősödjön a szolidaritás a tagállamok között, hogy hatékonyan kezeljék az egészségügyi munkaerőkapacitások egyenlőtlen megoszlását Európában, illetve hogy kiegyenlítsék az alapellátások minőségbeli különbségeit az Unióban.

Mint ismert, az Európai Egészségügyi Unió programjának egyik kezdeményezője és kidolgozója az MSZP európai parlamenti képviselője volt, aki még a covid-járványt megelőzően a döntéshozók asztalára tette ezzel kapcsolatos javaslatcsomagját. Később, erre építve jelent meg az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának stratégiai anyaga, amely alapjául szolgált az EP, illetve az Európai Bizottság kapcsolódó programjának. Ujhelyi István megtiszteltetésnek nevezte a mozgalomtól kapott „bajnok” titulust, amely tovább erősítette az elhivatottságát a program minél szélesebb megvalósításában. „Az elmúlt hónapokban megszámlálhatatlan szakmai szervezettel és ágazati döntéshozóval egyeztettem az Európai Egészségügyi Unió kibővítésének lehetőségéről, ebben a munkában nagy segítségemre van Kökény Mihály egykori szakminiszter is. Biztosak vagyunk benne, hogy az európai közösségnek, így benne a magyar polgároknak is csak egy, a nemzeti hatásköröket tiszteletben tartó, de mégis jóval integráltabb és minőségi követelményeket támasztó egészségügyi rendszer garantálhatja a betegbiztonságot és a tisztességes ellátást” – fogalmazott Ujhelyi István.

Brüsszel – 2021.06.07.

 

 

 

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István