Magyarország lesz a házigazdája 2018-ban az ENSZ turizmus világnapjának

Közzétéve: 2017.09.12.

unwtochHivatalos döntés született az ENSZ turisztikai szervezetének (UNWTO) kínai tanácsülésén arról, hogy a 2018-as World Tourism Day házigazdája Magyarország, pontosabban Budapest lesz – jelentette be a helyszínen tartózkodó Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, aki az Európai Parlament szakbizottságának turizmusért felelős alelnökeként képviseli az európai politikai vezetőket a legjelentősebb turisztikai eseményen. A kínai Chengduban megrendezett világtalálkozón százötven ország több mint ezer diplomatája, szakminisztere és közel ötezer turisztikai szakembere vesz részt. A fenntartható gazdasági fejlődés legfontosabb eszközeit tárgyaló nemzetközi esemény egyik nyitó előadásának megtartására az MSZP európai képviselőjét kérték fel.
Ujhelyi István emlékeztetett rá: személyesen kezdeményezte korábban, hogy Magyarország pályázza meg a 2018-as esemény rendezési jogát, az UNWTO mai döntése azonban a teljes magyar turisztikai szektor sikere is.
A World Tourism Day-nek idén Quatar, 2018. szeptemberében tehát Magyarország, 2019-ben pedig India ad majd otthon. A turizmus az egyik legjelentősebb gazdasági ágazat, a világ GDP-jének közel tíz százalékát termeli meg, világszerte összességében több mint kétszázötvenmillió munkahelyet biztosítva. Csak Európában közvetlen módon tízmillió munkahelyet garantál, ami az Unió foglalkoztatási rátájának körülbelül öt százaléka, és Magyarországon is mintegy ötszázezer munkahelyet biztosít közvetve vagy közvetlenül.

Ujhelyi István
az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke
európai parlamenti képviselő
az MSZP alelnöke
Chengdu, 2017-09-12

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István