Már az Európai Bizottság is cáfolja Matolcsyt

Közzétéve: 2017.04.19.

matoHatározottan cáfolja nekem küldött válaszában az Európai Bizottság, hogy külföldi érdekek alapján bárki bankpánikot akart volna kelteni Magyarországon. Ezzel újabb hivatalos intézmény szavával került szembe a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Matolcsy György jegybankelnök állította ugyanis azt korábban, hogy „egy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről kormánybuktató és jegybankbuktató tevékenységet folytattak 2014 őszén”, szerinte valakik a Magyar Nemzeti Bankot „akarták felhasználni arra, hogy bankpánikot keltsenek Magyarországon” és ezzel kívánták megbuktatni az Orbán-kormányt. Matolcsynak ezeket az állításokat azóta sem sikerült igazolnia.
Az általam feltett írásbeli kérdésre válaszul Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa kijelentette, hogy a Bizottság „nem tapasztalta a magyar pénzügyi stabilitás komoly megingását az említett időszakban”. Sőt, az uniós biztos megerősítette, hogy „olyan megbízható helyi források, mint például a Magyar Nemzeti Bank sem számoltak be az idézett esetekről, amelyek veszélyeztették volna a magyar pénzügyi stabilitást”.
Matolcsy György végérvényesen nevetség tárgyává vált, ámokfutásával pedig sajnálatos módon már az egykor nagy súlyú intézmény hitelesség is lerombolta. Orbán Viktor „jobbkeze” tökéletes mintája az illiberális fideszes rezsimnek. Ezért mielőbb távoznia kell!

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
az MSZP alelnöke

Brüsszel, 2017-04-19

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István