Már megint a szabad internethasználat ellen szavazott a Fidesz?

Közzétéve: 2015.10.28.

141028NetadoTuntetes04MORAz Orbán-kormány legutóbb a roaming-díjak mielőbbi kivezetését igyekezett megtorpedózni Brüsszelben, most pedig úgy hallani: a fideszes képviselők a szabad és nyílt internethasználat ellen nyomtak gombot az Európai Parlamentben.
A strasbourgi plenáris ülés tegnapi döntésével elfogadásra került a roaming-díjak kivezetését – a korábbi parlamenti döntéssel szemben, a tagállamok kormányfőinek nyomására – későbbre halasztó kompromisszumos javaslat, de szabályozásra került a hálózatsemlegesség kérdése is. Ez utóbbi jogszabály-tervezetet az S&D-frakció magyar képviselői nem támogatták, mivel az korlátozza a nyílt és szabad nethasználatot, egyúttal csökkentheti a magyar start-up vállalkozások kibontakozásának lehetőségeit. Az EP többsége által végül elfogadott csomag értelmében például a jövőben az internetszolgáltatók erős korlátok között ugyan, de dönthetnek arról, hogy egyes internetes portálok lassabban vagy gyorsabban töltődjenek be; ezzel hátrányos helyzetbe hozva kisebb piaci szereplőket. A most elfogadott szöveg tulajdonképpen épp az internet egyik legfontosabb előremutató vívmányát, az innovációk szabad versenyét lehetetlenítheti el.
Azt egyelőre hivatalosan nem tudni, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői ebben a kérdésben milyen álláspontot képviseltek, de úgy hallani, hogy az Európai Néppárt többségi álláspontját követve leszavazták a szabad piaci korlátozásokat feloldó módosító-javaslatokat, ezzel egyszersmind a nyílt és szabad internethasználat ellen léptek fel.
Ha így történt, az újbóli bizonyítéka annak, hogy a Fidesz folytatja az internetet megadóztatni akaró, a szabad nethasználatot korlátozó politikáját.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő (MSZP)
Strasbourg, 2015-10-28

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István