Mától újra lehet pályázni az ingyenes InterRail-bérletekre

Közzétéve: 2021.10.12.

discovereuA járványidőszak okozta kényszerszünet után újra itt a lehetőség a 18 éves európai fiatalok számára, hogy felfedezzék Európát: a mai nappal megnyitjuk a 2022-es pályázati időszakot, amelynek keretében 60ezer ingyenes európai bérletet osztunk szét!
Az Európai Bizottság és az Európai Parlament illetékeseiként örömmel jelentjük be, hogy a mai naptól újraindult a DiscoverEU-program pályázati időszaka, amelynek keretében idén mintegy 60ezer ingyenes vonatbérletet fogunk szétosztani a 18 éves európai fiatalok körében. Ez a mennyiség rekordnak minősül az Európa kulturális sokszínűségét ünneplő és közös értékeink felfedezését segítő kezdeményezés történetében. Az ingyenes InterRail-bérleteket kiosztó DiscoverEU-program célzottan az adott évben 18 éves európai fiatalok számára biztosítja ezt a kivételes lehetőséget, a covid-járvány időszaka miatti kényszerszünet okán azonban most bővítettük a jelentkezők körét: miután az elmúlt években kimaradtak, ezért idén a 19 vagy 20 éves fiatalok is pályázhatnak a bérletekre.
A mostani pályázati fordulóban a 2001. július 1. és 2003. december 31. között születettek vehetnek részt. A pályázatokat 2021. október 12-én, kedd déli 12 órától 2021. október 26-ig lehet benyújtani. A sikeres pályázók legfeljebb harminc napig utazhatnak a bérlettel, 2022 márciusa és 2023 februárja között.
A „FreeInterrail”-program eredeti koncepciója két fiatal német aktivistától származik, akik néhány évvel ezelőtt azzal az ötlettel álltak elő, hogy az EU minden európai fiatalt lepjen meg egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján. A javaslatot először Ujhelyi István karolta fel, aki egészen a megvalósításig támogatta a projektet; ebben végül Manfred Weber néppárti frakcióvezető és Navracsics Tibor volt uniós biztos is jelentős szerepet játszottak. A program korábbi kísérleti szakaszában több mint 350ezer európai fiatal jelentkezett a lehetőségre, és közülük több mint 70ezren kaptak ingyenes vonatbérletet. A program sikerét jól mutatja, hogy minden tagállamban túljelentkezés van a rendelkezésre álló jegyekre, és a program az elmúlt években számos elismerést is elnyert: például az Európai Nívó Díjat.
Mariya Gabriel, az innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős uniós biztos:
„Itt az ideje, hogy a fiatalok újra elkezdjenek utazni, tágítsák a látókörüket és kilépjenek a komfortzónájukból. Az új DiscoverEU keretében az EU idén hatvanezer ingyenes vonatbérletet oszt szét az európai fiatalok között. A DiscoverEU a kultúráink közötti hidak építéséről szól, amely egyben erősíti és nyitottabbá teszi közösségeinket. Igazán gyümölcsöző, hogy az uniós intézmények között erős és támogató szövetség jött létre a program felkarolására”
Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, a DiscoverEU parlamenti mentorcsoportjának vezetője; az Európai Parlament közlekedési és turizmus szakbizottságának alelnöke:
„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy az első pillanattól kezdve részt vehettem a program megalkotásában, amely az Európai Parlament és az Európai Bizottság szoros együttműködése révén jött létre. Nyilvánvaló, hogy a kezdeményezés nem szimplán az ingyenes utazás lehetőségéről szól. A DiscoverEU létfontosságú készségeket fejleszt és alapvető tanulságokkal szolgál; lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy megismerkedjenek európai integrációnk alapértékeivel és maguk fedezzék fel az Unió kulturális sokszínűségét”
További részletek és jelentkezési lehetőség: ITT!
Brüsszel – 2021.10.12. 🇪🇺🇭🇺
copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István