Menekült-ügy: a Fidesz képviselői megtagadják az Orbán-kormányt?

Közzétéve: 2016.12.13.

20140525epvalasztas-fideszkdnp-eredmenyvaro4Különleges szavazásra kerül sor az Európai Parlament mai plenáris ülésén: mindenki számára világosan és egyértelműen ki fog derülni, hogy a Fidesz valójában miért folytat uszító politikai propagandát. Az EP hétfőn tárgyalta, kedden pedig szavaz arról az alapvető jogok helyzetét vizsgáló jelentésről, amelyet szerzőként a Fideszt is sorai között tudó néppárti frakció szlovákiai magyar képviselője, Nagy József jegyez.
Ez a dokumentum a nők elleni erőszak, a gyermekszegénység, az EU-ellenesség, a faji- és nemi diszkrimináció, valamint a korrupció, illetve a sajtó- és véleményszabadság helyzete mellett érdemben foglalkozik a menekültkérdés emberi jogi kapcsolódásaival is. A jelentéstervezet hangsúlyozza, hogy a kultúrák és vallások közötti toleranciát a társadalom valamennyi szereplőjének mozgósításával és a kormányzás valamennyi szintjén elő kell mozdítani. A jelentés arra szólítja fel a tagállamokat: „tartózkodjanak attól, hogy politikai előnyszerzés céljából félelmet és gyűlöletet keltsenek polgáraik körében a migránsokkal és menedékkérőkkel szemben”, egyúttal arra kéri a tagállami kormányokat, hogy dolgozzanak ki pozitív kampányokat annak érdekében, hogy a polgárokat hozzásegítsék az integráció megfelelőbb megközelítéséhez.
Sajátos helyzetet teremt, hogy ha a Fidesz európai parlamenti képviselői egyetértenek a jelentésben foglaltakkal, azzal megtagadják a közpénz-milliárdokból uszító kampányokat vezénylő Orbán-kormányt. Amennyiben viszont leszavazzák a jelentést, vagy a benne szereplő alábbi pontokat, úgy hivatalosan is kiiratkoznak a nyugati, demokratikus konzervatív politikai erők, de a komolyan vehető európai pártok közösségéből is. Csak bízni tudunk abban, hogy a Fidesz EP-képviselői végre az európai közösség és benne a magyar emberek oldalára állnak és nem fogják – akár hitelességük elvesztésével is – az orbáni rezsimet védelmezni.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
az MSZP alelnöke
Strasbourg., 2016. december 12.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István