Menekültválság: Orbánt nem a krízis megoldása, csak a zsákmányszerzés érdekli

Közzétéve: 2017.06.14.

Orbán Viktor és a Fidesz a menekültválság kapcsán számtalanszor bebizonyította, hogy még a globális krízishelyzetekben is felelős döntések helyett kizárólag csak a saját, oligarchikus – és vélhetően külső hatalmak által befolyásolt – érdekeit követi. A kormánypártok veszélyes felelőtlenségét a fideszes hazugsággyár propagandája sem tudja elfedni.
Orbán Viktor legutóbb azt mondta Brüsszelben, hogy kormánya az európai „klub szabályait be kívánja tartani és mindig be is tartották”. Ez hazugság. Kijelentéséhez képest ugyanis most kötelezettségszegési eljárás indult Magyarországgal szemben, miután az Orbán-rezsim nem volt hajlandó végrehajtani a tagállami belügyminiszterek többségi döntését, nem volt hajlandó 1294 menedékkérő áthelyezésére. Nem általános kvótáról, hanem egyszeri áthelyezésről és nem „illegális migránsokról”, hanem már az Unió területén lévő menekültekről van szó. A befogadásnak természetesen van határa, de a szolidaritásnak nincs.
Az Orbán-kormány eközben 14ezer embernek adott el jó pénzért letelepedési kötvényt, akik között számolatlanul lehetnek kémek, bűnözők és terroristák. Az Orbán-kormány eközben 4,2 milliárd forint közpénzt költött el Brüsszel-ellenes kampányra és plakátokra, ahelyett, hogy ebből például az egységes európai határvédelemre költött volna. Ha a kötelezettségszegési eljárás végén bármilyen szankció éri Magyarországot, az kizárólag Orbán Viktor és a Fidesz felelőssége lesz.
A menekültválság nem zsigeri kérdés, ezért nem lehet rá primitív, leegyszerűsített válaszokat adni. Az Európai Unió felelőtlen volt, mert képtelen volt megvédeni a határait. Tehetetlensége, a gyors döntésekre való képtelensége megakadályozta az időben történő, hatásos és közös fellépést. Az „ideiglenes határzár” maradni fog, amíg kiépül az Európai Unió közös határvédelmi mechanizmusa, csillapodik a közel-keleti krízis és enyhül a magyar társadalom Fidesz által felhergelt félelemérzete. Orbán nem a megoldást és végképp nem a közös európai válaszokat keresi, kizárólag a politikai zsákmányszerzést; ehhez pedig nem ismer sem törvényt, sem erkölcsöt, sem tisztességet. A kormány gyűlöletplakátjai csak a félelmet és a feszültséget, nem pedig a nyugalmat és a biztonságot növelik. Botka László vezetésével ezzel szemben mi a felelős, európai megoldást kínáljuk.

Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, európai parlamenti képviselő
Strasbourg, 2017-06-15

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István