Minden külföldön élő magyarnak biztosítani kell az egyenlő szavazati jogot!

Közzétéve: 2016.03.29.

Person voting

Nem tartotta kizártnak, hogy a Fidesz a külföldön dolgozó magyaroknak is biztosítani fogja a levélben szavazás lehetőségét; legalábbis erre tett utalást Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke legutóbb egy konferencián. A kormánypárti politikus hozzátette: ebben az esetben is azonban csak országos listára voksolhatnának a külföldön élő magyarok, mert minden más különbségtétel alkotmánysértő lenne. A Fidesz láthatóan megpróbál visszakozni az erkölcstelen, a kamupártokat közpénzzel kitömő, az egyenlő szavazati jogot nyomokban sem garantáló választási törvénye kapcsán; kár, hogy a kormánypárt esetében már sem a tisztességes szándékban, sem a szavak hitelességében nem lehet bízni.
Emlékezetes ugyanis, amikor 2006-ban Szijjártó Péter – akkor még a Fidesz szóvivőjeként – a könnyített állampolgárság megadása kapcsán azt mondta, hogy „a határon túliak nem kérnek választójogot, ezért a Fidesz sem kívánja ezt biztosítani számukra”. Répássy Róbert korábbi igazságügyi államtitkár 2010-ben úgy fogalmazott: „a Fidesz elképzeléseiben nem szerepel, hogy a kettős állampolgárság mellett szavazati jogot is adjon a határon túli magyaroknak”, Martonyi János pedig egyenes azt állította: „soha nem kapcsoltuk össze a magyar állampolgárság kérdését a választójog ügyével, a két dolog nem kezelhető együtt”. Azóta tudjuk, hogy a Fidesz sokszázezer újonnan állampolgárságot szerző, határon túli magyarnak garantálta a könnyített, levélben szavazás lehetőségét, míg az elsősorban a Fidesz országlása miatt külföldre menekült sokszázezer magyarnak csak a külképviseleteken biztosította a szavazás lehetőségét, amellyel így alig néhányan tudtak csak élni. Jól tudták miért teremtettek egyenlőtlen és törvénysértő feltételeket: a 2014-es választáson levélben leadott határon túli szavazatok 95,49 százalékát a Fidesz-KDNP gyűjtötte be. Az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) hivatalos jelentése nemrég kimondta: az egypárti választási törvény jogosulatlan előnyökhöz juttatta a Fideszt 2014-ben, amely tulajdonképpen egyenlő a választási csalással. A kormánypártok választási rendszere tehát egyértelműen alkotmányellenes, erkölcstelen és szégyenletes.
A Fidesz vállaltan cserbenhagyta és átverte a külföldre vándorolt magyarokat, másodrangú és felesleges állampolgárokká minősítve őket. Az, hogy a kormánynak immár szándékában áll a munkavégzés vagy tanulás céljából átmenetileg külföldön tartózkodó sok százezer magyar állampolgár levélben szavazásának biztosítása, mindenképpen támogatandó. Elfogadható azonban csak abban az esetben lehet, ha ez alkotmányellenes megkülönböztetés nélkül, az egyenlő szavazati jog garantálásával, vagyis az egyéni és listás szavazás egyidejű biztosításával történik. Ellenkező esetben a Fidesz-KDNP nem marad más, mint csalók gyülekezete, akik hol elferdített törvényekkel, hol kopaszokkal akadályozzák az állampolgárok jogainak gyakorlását.

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, európai parlamenti képviselő

Brüsszel, 2016. március 29.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István