MSZP: az Európai Egészségügyi Unió a garancia arra, hogy minden magyar európai szintű ellátást kapjon!

Közzétéve: 2020.11.12.

ui_plTöbbmillió euróval emelkedhet az uniós költségvetés egészségügyi kerete, köszönhetően az Európai Parlament nyomásgyakorlásának – jelentette ki Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője csütörtökön. Bár az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács zárt ajtók mögötti megállapodása szinte lenullázta volna az egészségügyi programokra szánt összeget, az EP határozott kiállásának köszönhetően az EU4Health elnevezésű program kerete végül várhatóan 5,1 milliárd euró lesz.

Ujhelyi István a hivatkozott egészségügyi csomag mai plenáris vitájában többek között arról beszélt, hogy a szakmai szervezetek és az előkészítésben résztvevő parlamenti frakcióknak köszönhetően végre elindulhat az Európai Egészségügyi Unió kiépítése. Az MSZP politikusa büszkének mondta magát, amiért az általa javasolt koncepciót először az EP szociáldemokrata frakciója vette a nevére és formált belőle átfogó egészségügyi stratégiát. „Meg akarok küzdeni azért, hogy Kübekházán ugyanannyi és ugyanolyan lehetősége legyen hozzájutni egy magyar embernek a minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz, mint például egy brüsszelinek” – fogalmazott a parlamenti vitában az MSZP politikusa. Ujhelyi hangsúlyozta, hogy az általa szorgalmazott egészségügyi unió koncepcióját immár nemcsak az EP többsége, de az Európai Bizottság is támogatja; utalt ezzel arra, hogy épp tegnap jelentették be a program keretében javasolt első intézkedéseket a vírushelyzet kezelésével kapcsolatban.

Ujhelyi István hangsúlyozta: az európai politikusok többsége egyetért abban, hogy ambiciózusabb uniós egészségügyre van szükség annak érdekében, hogy felszámolhassuk a koronavírus járvány által felszínre hozott rendszerszintű hiányosságokat és egyensúlytalanságokat. Az MSZP politikusa szerint az Európai Egészségügyi Unió széleskörű megvalósítása a garancia arra, hogy minden európai polgár, így minden magyar hozzájusson az európai szintű, minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz.

Brüsszel/Budapest – 2020.11.12.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István