MSZP: törvénymódosítást a kivándorolt magyarok érdekében!

Közzétéve: 2015.07.31.

child-passport-bgJelenleg többszázezer magyar állampolgár tartózkodik életvitelszerűen külföldön, így sokezer, a szülei révén magyar állampolgársággal rendelkező gyermek már a határainkon túl születik. Ezeknek a gyermekeknek a hazai anyakönyvezése – a törvényi határidő ellenére, a hivatal leterheltsége miatt – sok hónapot, egyes esetekben akár egy évet is igénybe vehet, holott az esetek nagy részében egyszerű megítélésű ügyekről van szó. Jelenleg nyolcezer magyar gyermek ügye húzódik tarthatatlan és vállalhatatlan módon; az állami bürokrácia lassúsága és nem ritkán érzéketlensége miatt a szülők nem tudnak hazautazni gyermekükkel.

A Fidesz-kormány érdemben felelős a problémáért, hiszen a dúvad módjára végrehajtott átalakítások következtében olyan államigazgatási egységhez kerültek az anyakönyvi ügyek, amely nem képes megbirkózni a feladattal. A legutóbb ezügyben elfogadott kormányhatározat pedig bár némileg könnyít az adminisztráción, a dokumentumok kiadását nem gyorsítja fel; vagyis a problémát egyáltalán nem oldja meg. Ezzel szemben az MSZP felelős és érdemi lépéseket tesz a kivándorolt magyarok érdekében.

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő legutóbb levélben szólította fel a Miniszterelnökséget a helyzet mielőbbi megoldására, egyúttal online panaszablakot nyitott (panaszablak@ujhelyi.eu), amelyre máris több mint száz bejelentés érkezett a külföldre vándorolt magyaroktól: elsősorban jogi-, szociális- és adminisztrációs nehézségekről. Ezek feldolgozása és megválaszolása azóta is folyamatos.

 kunhbang1kunhbangKunhalmi Ágnes és Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselők pedig a napokban törvénymódosító javaslatot nyújtottak be, amelyben az anyakönyvi eljárásról szóló jogszabály kiegészítését szorgalmazzák. Javaslatunk az egyszerű megítélésű ügyekben lehetőséget ad arra, hogy a magyarországi kormányhivatalok helyett a hivatásos konzuli tisztségviselők is rövid határidővel elvégezhessék a gyermekek anyakönyvezését. Ez a megoldás egyszerre mentesíti a kormányhivatalokat és csökkenti az érintett családok adminisztratív terheit is.

A KSH legfrissebb tanulmánya megállapította: a kivándorlás immáron nyolc éve folyamatos növekedést mutat, Magyarország egyre inkább „kivándorló országgá” válik. Eközben a Fidesz-rezsim csak letagadja a tényeket és láthatóan továbbra is cserben hagyja a tömegesen kivándorolt honfitársainkat. Mi, európai demokraták ezzel szemben valós tettekben is felvállaljuk az érdekképviseletüket.

MSZP – 2015.07.31.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István