Nem szavazta meg a Fidesz a jogállamisági állásfoglalást – ez beismerő vallomás!

Közzétéve: 2022.03.10.

 275491313_509791830505982_5309499611969232480_nJelentős többséggel fogadta el az Európai Parlament plenáris ülése a jogállamiságról és az Európai Bíróság ehhez kapcsolódó ítéletének következményeiről szóló állásfoglalását. A Fidesz EP-képviselő nemet nyomtak a dokumentumra, ezzel tovább erősítették az európai értékekkel való nyílt szembenállásukat és tovább veszélyeztetik a hazánknak járó uniós források mielőbbi lehívását.
Mint ismert, az Európai Unió 2021. január elsejével életbe léptette a jogállamisági mechanizmust, annak használata elől pedig idén év elején az utolsó akadály is elhárult, miután az Európai Bíróság elutasította a Fidesz-kormány az uniós források védelmét megakadályozni akaró keresetét. Orbán Viktor pártjának képviselői most ismét az európai értékekkel szemben és az uniós források korrupt felhasználása mellett foglaltak állást. Nem támogatták ugyanis azt az Európai Parlament által elfogadott állásfoglalást, amely üdvözölte a Bíróság egyértelmű döntését és felszólította az Európai Bizottságot a jogállamiságra vonatkozó feltételrendszer haladéktalan alkalmazására. Az EP állásfoglalás kitért arra is, hogy a jogállamisági mechanizmus alkalmazása során minden olyan eseményt figyelembe kell venni, amely a 2021-es hatályba lépés óta történt. Az Európai Parlament kimondta – a Fidesz képviselői pedig elutasították annak megerősítését -, miszerint „biztosítani kell, hogy az adófizetők pénze soha ne kerüljön az EU közös értékeit veszélyeztetők zsebébe”. Fontos, hogy az EP állásfoglalása rögzítette a végső kedvezményezettek védelmét is, vagyis azt, hogy a jogállamisági mechanizmus alkalmazása során az uniós források végső címzettjei (kis- és középvállalkozások, önkormányzatok, civilszervezetek, stb.) meg kell kapják a nekik járó támogatásokat, a szankciók csak az eljárás alá vont tagállam kormányait érinthetik a források re-finanszírozásának visszatartásával.
A parlamenti dokumentum azt is világossá tette, hogy a jogállamisági kritériumoknak mind az uniós hétéves költségvetés esetében, mind a helyreállítási alapok esetében is érvényesülniük kell. Azzal tehát, hogy a Fidesz semmibe veszi az európai értékeket és előírásokat, valamint tűri, sőt szervezi az állami szintű korrupciót, veszélyezteti a Magyarországnak járó, összesen mintegy 15ezer-milliárd forintnyi támogatás mielőbbi és hatékony lehívását. Mivel a Fidesz tudhatóan képtelen változtatni a maffiapolitikáján, ezért ha Magyarország hozzá akar jutni a neki járó uniós milliárdokhoz, akkor egyetlen megoldás maradt: a kormányváltás áprilisban.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
Budapest/Brüsszel – 2022.03.10.

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István