Nem válaszolt a kormány, Ujhelyi eljárást indít a covid-betegek oltottsági adatainak nyilvánosságáért

Közzétéve: 2021.09.30.

 

müllercLejárt a közérdekű adatigénylésem megválaszolására a törvény szerint rendelkezésre álló tizenöt nap, de sem a minisztérium, sem Müller Cecília hivatala nem válaszolt, ezért a mai nappal bírósághoz és az adatvédelmi hatósághoz fordulok a covid-betegek oltottsági adatainak megismerhetőségéért – ezt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagja jelentette be csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Az MSZP európai politikusa rámutatott: annak ellenére, hogy a kormányzat folyamatosan közzéteszi az elhunytak életkorát és alapbetegségeit, a szerdai Kormányinfón mégis „kegyeleti okokkal” indokolták a covid-betegek oltottsági adatainak elhallgatását. Ujhelyi emlékeztetett, hogy tizenöt nappal ezelőtt az EP szakbizottságának tagjaként hivatalos közérdekű adatigénylést nyújtott be a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, a Miniszterelnökségnek és az EMMI-nek, hogy megtudja: a jelenleg kórházban ápolt covid-betegek, illetve az elmúlt időszakban elhunytak közül hányan voltak és milyen vakcinával beoltva. A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban vagy más európai tagállamokban teljesen természetes, hogy ezeket az adatokat közzéteszik; sőt, több olyan példa is van, ahol a beadott oltóanyagok típusát is közlik, ezzel is erősítve az oltásokba vetett bizalmat és az oltási hajlandóságot.

„Valami bűzlik ismét a kormányzat kommunikáció körül. Ha abban egyetértettünk, hogy az oltás szükséges és az emberek tájékoztatása segíti az oltási kampányt, akkor érthetetlen, hogy ezeket az adatokat miért nem hozza nyilvánosságra a kormány. Gulyás Gergely a szerdai Kormányinfón igencsak megizzadt, mert láthatóan nem mondhatta el azokat az adatokat, amelyeknek egyébként a birtokában van” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Ujhelyi István. Az MSZP politikusa hozzátette, hogy a kormányzat furcsa titkolózásának leginkább egyetlen magyarázata lehet, mégpedig a kínai Sinopharm esetleges, az idősebb korosztályban kimutatott alacsonyabb hatékonyságának elrejtése. „A kormány súlyos bűnt követett el azzal, hogy a kínaiak javaslata ellenére az idősebb korosztály egy részét a Sinopharmmal oltották át. Ha valóban ez a titkolózás oka, az súlyos politikai, erkölcsi és jogi kérdéseket is felvet. Az embereknek joga van tudni a tényeket! A kormány csak magát buktatja le azzal, hogy nem adja ki a kért adatokat” – fogalmazott Ujhelyi István.

Brüsszel/Budapest – 2021.09.30.

 

 

copyrighted 2022, Dr. Ujhelyi István